Ingrediencie
      
      Suroviny na polievku
	- 2 zväzky polievkovej zeleniny        
 
	- 2 hlavičky cesnaku        
 
	- 1,5 kg udených rebier         
 
	- 1 kg udeného bôčku
 
	- 1 kg bielej klobásy    
 
	- bobkový list
 
	- nové korenie
 
	- čerstvá majoránka
 
	- 1 l cmaru    
 
Suroviny na volské oko a zemiakové pyré
	- 1 kg varených zemiakov ručne vyšľahaných s maslom
 
	- 6 vajec     
 
	- 2 lyžice masla
 
Domáci zákvas
	- 3/4 l horúcej vody            
 
	- 1 hrnček žitnej múky
 
	- 3 strúžky cesnaku            
 
	- 3 zrnká nového korenia
 
	- 3 bobkové listy
 
	- kôrka alebo pätka celozrnného chleba
 
     
    
      Postup prípravy
      Zákvas
Do pohára alebo kameninovej nádoby nasypte múku a zalejte horúcou vodou. Pridajte ďaľšie suroviny, zamiešajte a prikryte útierkou. Dajte na teplé miesto na 3 – 4 dni.
Žurek
Cesnak zabalte do alobalu a dajte piecť do rúry na 200 stupňov.Pečte 15 – 20 minút. Zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte nasucho v hrnci, kým sa nezačne pripekať. Pridajte rebierka, klobásu, bôčik, bobkový list a korenie. Zalejte vodou. Pridajte upečený cesnak.
Po asi 20 minutách varenia vyberte klobásu a nakrájajte ju na plátky. Zbytok vývaru varte na malom plameni ešte asi 1,5 hodiny. Keď je vývar hotový sceďte ho a dochuťte soľou a čiernym korením. Bôčik a rebierka nakrájajte na kostičky alebo natrhajte na malé kúsky.
Do studeného zákvasu pridajte cmar, kúsok celozrnného chleba, klobásu, bôčik, zeleninu a vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením. Priveďte k varu. Stiahnite plameň a varte 10 – 15 minút.
Urobte volské oči. Podávajte so zemiakovým pyré vedľa žurku.