Recepty Canal+ Domo

Samosa s cícerom, syrom feta a špenátom

Samosa s cizrnou, sýrem feta a špenátem
Porad:365 obědov Mariety Mareckej 3, epizóda 8
Chod:Obed
Večera
Kuchyňa:Ázijská
Vegetariánska a vegánska

Ingrediencie

  • 2 balenia cesta filo
  • 250 g rozpusteného masla
  • 1 konzerva cizrny
  • 2 varené zemiaky
  • ½ balenie syru feta
  • 200 g odkvapkaného, rozmrazeného špenátu
  • 2 strúžky cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 1 lyžička rasce
  • 2 lyžice nasekanej mäty
  • 1 thajské chilli
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie

Volitelne

  • 3 lyžice pšeničnej múky a 1–2 lyžice vody na zlepenie taštičiek

Príloha

  • Jogurt zmiešaný s kôprom, mätou, nadrobno nasekanou pažitkou a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy

 

Postup prípravy

Uvarené zemiaky rozmačkajte vidličkou, ak sú studené môžete ich jemne rozmixovať tyčovým mixérom. Cícer sceďte a rozmixujte tyčovým mixérom.

Špenát rozmrazte, poriadne z neho vymačkajte vodu a v prípade potreby ho nasekajte.

Do zemiakov pridajte cícer, špenát, rozmačkaný syr feta, prelisovaný cesnak a ochuťte koriandrom, rascou, muškátovým orieškom a soľou. Mätu a chilli nasekajte nadrobno a spolu s limetkovou šťavou pridajte do náplne. Všetko dôkladne premiešajte do hustej a jednotnej hmoty.

Na dosku rozložte cesto filo, každý plát potrite rozpusteným maslom a dajte na seba. Nepoužité cesto prikryte vlhkou útierkou, pretože veľmi rýchlo schne a rozpadá sa. Cesto namazané maslom ( mali by sme použiť asi 6 -7 plátov )nakrájejte na dlhé pásky široké asi 6 cm. Pre všetky prípady si pripravte „lepidlo“ z múky a vody, vďaka ktorému sa samosy behom pečenia nebudú otvárať.

Rúru predhreje na 190°C. Na spodnú časť každého prúžku dajte plnú lyžicu náplne a spodný cíp cesta preložte tak, aby vznikol trojuholník. Trojuholníky vytvorte z celého pruhu cesta. Pred posledným trojuholníkom cesto jemne potrite múkou a vodou. Hotové samosy tiež zakryte vlhkou útierkou.

Taštičky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte ich asi na 25 minút do predhriatej rúry a pečte do zlatava. Podávajte teplé, alebo stuené, najlepšie so studeným dipom.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905