Recepty Canal+ Domo

Späť na stránku Canal + Domo

Kremšnit alebo žĺtkové rezy

Kremšnit neboli žloutkové řezy
Porad:365 obědov Mariety Mareckej 3, epizóda 7
Chod:Dezert
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

  • 2 velké pláty lístkového cesta

Pudingový krém

  • 500 ml mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 6 žĺtkov
  • 3 lyžice zemiakovej múky
  • 2 lyžice pšeničnej múky
  • asi 100 g masla
  • 170 g jemného cukru
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty

Smotanový krém

  • 500 ml smotany na šľahanie 36%
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica želatíny
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Keď má lístkové cesto izbovú teplotu, vyložte ho na plech a niekoľkokrát ho prepichnite. Cesto vložte do rúry predhriatej na 200°C a pečte asi 25 minút. Behom pečenia prepichujte bubliny, aby bolo cesto po upečení ploché. Malo by byť dobre upečené a tmavo zlaté.

Potom nechajte cesto vychladnúť a pripravte krémy. Do malého hrnca nalejte 1,5 hrnčeku mlieka, pridajte cukor a vanilkovú pastu. Keď začne mlieko vrieť prilejte smotanu na šľahanie a za stálého miešania zmes ohrejte. Zbytok (pol hrnčeka) mlieka umixujte so žĺtkami a pšeničnou a zemiakovou múkou. Najlepšie pomocou tyčového mixéru, aby v mlieku neostali žiadne hrudky. Hmotu môžete tiež prepasírovať sitom.

Do horúceho mlieka prilievajte vajíčkovú hmotu a za stáleho miešania zohrievajte na miernom plameni, kým nezačne vrieť a hustnúť. Krém dajte dolu z ohňa, prikryte ho potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu pudingu a nechajte úplne vychladnúť.

Do robotu dajte mäkké maslo a začnite ho trieť pri malých otáčkách. Postupne pridávajte studený puding, najlepšie v troch etapách. Hotový smetanový krém preložte na jeden z upečených plátov a rovnomerne ho rozotrite. Dajte ho do chladničky, kde ostane po dobu prípravy ďaľšieho krému. Želatínu zalejte 3 lyžicami studenej vody a nechajte ju nabobtnať.

Preložte ju do malého hrnca s 3 lyžicami vody a za neustálého miešania ju ohrievajte, kým sa nerozpustí. Želatína sa nesmie variť!!!! Želatínu nechajte úplne vychladnúť. Do mixéru nalejte 500 ml smotany na šľahanie , ktorú ste nechali 24 hodín vychladnúť. Za neustáleho prisypávania práškového cukru ju ušľahajte. Nakoniec do želatíny pridajte 2 – 3 lyžice sľahačky a krátko pomixujte.

Smotanový krém naneste na vrstvu pudingu. Upečený druhý plát nakrájajte na 12 – 14 rovnakých obdĺžnikov a položte ich na smotanovú hmotu. Všetko dajte do chladničky minimálne na 2 hodiny, potom posypte cukrtom a podávajte.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka používaná pod licenciou Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905