Recepty Canal+ Domo

Cesnakový vývar s krutónmi

Česnekový vývar s krutony
Porad:365 obědov Mariety Mareckej 2, epizóda 1
Chod:Polievka
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

Polievka

  • 2 kuracie stehná (približne 400–450 g)
  • 1 ½ mrkve cca 200 g
  • 1 petržlen cca 150 g
  • kúsok celeru cca 80 g
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 6–8 strúžkov cesnaku
  • 1 lyžička majoránky
  • veľká špetka rasce
  • 2 lyžice masla
  • 1 vajíčko
  • ½ hrnčeku smotany 22 % (cca 120 ml)

K podávaniu

  • krutóny zo starého pečiva
  • strúhaný syr - asi 1/3 hrnčeka  
  • olivový olej
  • sušené oregáno
  • petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

Kuracie stehná vložte do hrnca, zalejte ich studenou vodou a varte asi 1 hodinu na miernom ohni. Behom varenia odstraňujte z povrchu penu.

Mrkvu, celer a petržlen ošúpte, umyte a všetko vložte do hrnca k stehnám. Pridajte bobkové listy a nové korenie. Varte, kým neni zelenina mäkká. Cesnak prelisujte, dajte spolu s maslom do druhého hrnca a osmažte. Jeden strúžok môžete nechať na neskôr. A tesne pred podávaním ním zvírazniť chuť polievky. Po chviľke smaženia cesnak zalejte polovicou vývaru, pridajte soľ, čierne korenie, majoránku a rascu. Prikryte a varte asi 10 minút na miernom ohni.

Medzitým pripravte krutóny. Starý chleba nakrájajte na menšie kúsky, dajte do misky, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou, čiernym korením, oregánom a posypte strúhaným syrom. Dôkladne premiešajte, dajte na plech a vložte do rúry predhriatej na 190°C na asi 8–10 minút, kým nebude chlieb zlatohnedý.

Dôkladne premiešajte vajíčko so smotanou, pomaly vlejte do horúcej polievky a rozmixujte. Odstavte z plameňa a podľa potřeby dochuťte čerstvo prelisovaným strúžkom cesnaku, soľou a čiernym korením.

Polievku podávajte s krutónmi, posypanú strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905