Recepty Canal+ Domo

Galettes, palacinky z pohankovej múky naslano i nasladko

Galettes, palačinky z pohankové mouky naslano i nasladko
Porad:Súbojj chutí – David vs. Matteo, epizóda 8
Chod:Predjedlá a malé jedlá
Dezert
Kuchyňa:Francúzska
Vegetariánska a vegánska

Ingrediencie

  • 300 g pohankovej múky
  • 3 farmárske vajíčka
  • lyžička soli
  • voda izbovej teploty

Slané prísady

  • 4 tenké plátky farmárskej šunky
  • 100 g nastrúhaného syra Comte
  • 2 farmárske vajíčka
  • 2 plátky rolády z kozieho syra
  • 2 lyžice lesného med
  • čerstvý tymián
  • čierne korenie
  • prepustené maslo
  • 50 g rozpusteného slaného masla

Šalát:

  • listy šalátov
  • niekoľko cherry paradajok
  • ¼ červenej cibule nakrájanej na polkolieska

Sladké prísady:

  • 2 jablká
  • Calvados

Slaný karamel:

  • 100 g cukru
  • 20 g masla
  • 150 ml smotany na varenie

Postup prípravy

Do misy nasypte pohankovú múku. Urobte jamku a vyklepnite do nej 3 vajíčka. Rozšľahajte ich vidličkou a potom zmiešajte s múkou. Pridávajte postupne vodu, celý čas šľahajte metlou, kým nezískate hladkú, hustú zmes. Dajte minimálne na jednu hodinu do chladničky, ideálne na niekoĺko hodín.

Potom pridajte do cesta viac vody a zamiešajte. Cesto by malo byť redšie a mať hladkú konzistenciu. Galettes smažte na rozohriatej pánvici na placinky, na prepustenom masle. Na ďalšej pánvici pripravte volské oká. Dajte preč z pánvice a nechajte odpočinúť.

Vezmite hotovú palacinku, doprostriedka položte dva plátky šunky, trochu nastrúhaného syra a jedno volské oko. Okraje prehnite do tvaru štvorca a mašlovačkou namažte rozpusteným slaným maslom. Okolo vajíčka nastrúhajte ešte trošku syra. Smažte niekoľko minút na rozpálenej pánvici a opatrne z pánvice dajte preč. Opakujte postup u ďaľších palaciniek.

Na ďaľšiu rozohriatu pánvicu položte usmaženú palačinku. Doprostriedka dajte jeden plátok kozieho syra a preložte okraje do tvaru štvorca. Kraje namažte rozpusteným maslom a posypte čerstvým tymiánom. Smažte niekoľko minút, kým sa syr nežačne rozpúšťať. Z pánvice palačinku preložte na tanier. Pokvapkajte medom. Galettes servírujte so šalátom a cherry paradajkami. Ku galettes doporučujeme vychladnutý cider „brut“. ( to znamená suchý.)

Nasladko
Slaný karamel - na studenú pánvicu nasypte cukor. Ohrievajte na strednom ohni, kým nezačne hnednúť. Celý čas kontrolujte, ale nemiešajte.

Keď má karamel silno jantárovú farbu, pridajte slané maslo. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Potom postupne pridávajte smotanu, celú dobu miešajte, kým nieje zmes hladká. Ak používate obyčajné maslo, tak pridajte špetku soli a zamiešajte. Karamel prelejte do misky a chvilku čakajte, kým nevychladne. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte trošku soli.

Jablká ošúpte a nakrájajte na osminy. Orestujte ich na masle do zlatava. Na konci pridajte calvados a flambujte. Zbytok usmažených palaciniek prehrejte na pánvici. Servírujte s dusenými jablkami a slaným karamelom.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905