Recepty Canal+ Domo

Profiterolky se žĺtkovým krémom a čokoládovou polevou

Profiterole s krémem patissiere a čokoládovou polevou
Porad:Súbojj chutí – David vs. Matteo, epizóda 3
Chod:Dezert
Kuchyňa:Francúzska

Ingrediencie

Krém

  • 5 žĺtkov
  • 6 plných lyžíc bieleho cukru
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 500 ml polotučného mlieka
  • vanilkový lusk
  • 2 lyžice rumu

Odpaľované cesto

  • 75 g polohrubej múky
  • 125 ml vody
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka

Čokoládová poleva

  • 100 g horkej čokolády (70 % kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy

Cesto
V hrnci priveďte k varu vodu s maslom a dajte preč z ohňa. Ihneď prisypte múku a pomocou silikónovej stierky miešajte, kým nezískate hladké cesto.

Hrniec dajte zpäť na mierny oheň a niekoľko minút cesto miešajte. Hrniec odstavte a preložte cesto do veľkej misy. Potom postupne pridávajte vajíčka a neustále miešajte metličkou, kým nezískate hladkú a rovnomernú hmotu. Hotovú hmotu dajte do cukrárského sáčku a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvorte malé veterníčky. Pečte v predhriatej rúre na 180°C horúcim vzduchom 25–30 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Krém
Vanilkový lusk rozrežte pozdĺžne na polovičku a pomocou noža vyškrabte dužinu. Prevarte mlieko s vanilkou. S dužinou aj luskom dohromady.

Ušľahajte žĺtky s cukrom, pridajte škrob a dobre premiešajte. Nalejte 1/3 teplého mlieka za neustálého miešania do misy, s ušľahanými žĺtkami, aby sa ingrediencie dobre spojili.

Nalejte hmotu do hrnca a za neustálého miešania varte, kým krém nezhustne a nebude pripomínať bešamel.

Teplý krém prelejte do misky a premiešajte s rumom. Prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala krému a nechajte úplne vychladnúť. Potom ho vložte na 2 hodiny do chladničky , alebo na hodinu do mrazničky.

Poleva
Nasekajte horkú čokoládu na malé kúsky a vložte ju do misky. V hrnci zohrejte smotanu a prelejte ju do misky s nasekanou čokoládou. Dajte na bok a potom jemne miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.

Vychladnuté profiterolky rozkrojte na polovičky. Na spodnú časť namažte krém a zakryte hornou časťou. Polejte čokoládovou polevou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905