Recepty Canal+ Domo

Späť na stránku Canal + Domo

Hamburgry s mangovým chutney a pečenými zemiakmi

Hamburgery s mangovým chutney a pečenými bramboramii
Porad:365 obedov Mariety Mareckej, epizóda 9
Druh mäsa:Hovädzie
Chod:Obed
Večera
Kuchyňa:Juhoamerická

Ingrediencie

  • 800 g mletého hovädzího mäsa
  • 1 plná lyžica horčice
  • 1 lyžička tabasca
  • 2 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžica omáčky teriyaki

Mangové chutney

  • 1 mango (celé, neolúpané)
  • 1 malá chilli paprička (jemne nasekaná)
  • pár vetvičiek mäty (nasekaných, asi 2–3 lyžice)
  • pár vetvičiek koriandru (nasekaných, asi 2–3 lyžice)
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 malá červená cibuľa (nakrájaná na kostičky)
  • olivový olej
  • 1 lyžica kvalitního kečupu
  • šťava z polovičky limetky

Chilli omáčka

  • 2 lyžice sladko-kyslej chilli omáčky
  • 2 lyžice majonézy
  • 2 lyžice hustého bieleho jogurtu
  • ½ lyžičky kurkumy
  • soľ
  • čierne korenie

Prílohy

  • listy šalátu
  • žemle na hamburgry
  • 4 plátky čedaru
  • kečup

Zemiaky

  • 8 stredne  veľkých zemiakov
  • 3–4 lyžice olivového oleja
  • ½ hlavy cesnaku (rozkrojené pozdĺžne)
  • 1 lyžička sušenej chilli papričky
  • 1 lyžička udenej papriky
  • soľ
  • čierne korenie

 

Postup prípravy

Mäso ochuťte horčicou, tabascom, sójovou omáčkou a omáčkou teriyaki. Rukami dôkladne premiešajte a vložte na noc do chladničky.

Následujúcí deň rozdelíme mňaso na 4 gule, ktoré rozplácneme. Kým ich začnete grilovať, malo by byť mäso chvíľu v izbovej teplote.

Medzitím si pripravíme zemiaky, chutney a chilli omáčku. Neošúpané zemiaky varte 15 minút. Potom ich nakrájajte na štvrtky, vložte do zapekacej misy, pridajte polovičku cesnaku, všetko posypte udenou paprikou, chilli a soľou. Pokropte olivovým olejom a vložte do rúry predhriatej na 200°C na 25–30 minút. Ošúpte mango, nakrájajte ho najemno, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a chilli. Nakrájajte bylinky a pridajte k mangu. Všetko ochuťte soľou a čiernym korením, pokropte limetkovou šťavou a pridajte kečup. Jemne pokropte olivovým olejom, premiešajte a odložte dochladničky.

Zmiešajte ingrediencie na chilli omáčku dohromady a vložte dochladničky. Burgry opekajte na grilovacej pánvici jemne potrenej olejom. Pred vložením mäsa musí býť veľmi rozpálená. Smažte 3–4 minúty z každej strany, na niekoľko posledných sekúnd položte na mäso plátky syra. Ku koncu grilovania vložte na pánvicu rozkrojenú žemlu.

Spodnú čásť žemle namažte chilli omáčkou, položte na ňu šalátové listy, na ne teplé mäso, na mäso poctivú porciu mangového chutney a všetko zakryte druhou polovičkou žemle. Podávame s pečenými zemiakmi, chilli omáčkou a kečupom v malých mističkách.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka používaná pod licenciou Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905