Recepty Canal+ Domo

Krémová polievka z bielej zeleniny

Krémová polévka z bílé zeleniny
Porad:365 obedov Mariety Mareckej, epizóda 7
Chod:Polievka
Kuchyňa:Stredoeurópska
Vegetariánska a vegánska

Ingrediencie

  • pár ružičiek karfiolu
  • 1 petržlen
  • ½ celeru
  • 3 zemiaky
  • 2 strúžky cesnaku
  • ½ bielej časti pórku
  • 2 lyžice masla
  • 1,5 litru zeleninového nebo kuracieho vývaru
  • muškátový oriešok
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 3 vetvičky rozmarýnu
  • ½ smotany na šľahanie (neni nutné)
  • soľ
  • čierne korenie

Na podávanie

  • 3 lyžice slnečnicových semienok
  • 2 lyžice dyňových semienok
  • ½ lyžičky mletej pálivej papriky
  • prípadne 2–3 lyžice arašidového, mandlového oleja alebo oleja z vlašských orechov

Postup prípravy

Karfiol rozdelte na menšie ružičky, celer nakrájajte na silnejšie kocky, rovnako ako zemiaky a petržlen. Cesnak nakrájajte na plátky, pór na polkolieska.

Zohrejte 2 lyžice masla a osmažte na ňom pór. Hneď ako trošku zmäkne pridajte cesnak, potom celer a petržlen. Všetko zalejte vývarom, pridajte rozmarýn a varte 5 – 7 minút.

Pridajte zemiaky a karfiol. Varte, kým neni zelenina mäkká. Dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a rascou. Rozmarýn vyberte, všetko rozmixujte na hladký krém a dochuťte smotanou. Na suchej pánvici opražte slnečnicové a dyňové semienka, dochuťte soľou a pálivou paprikou.

Polievku nalejte do tanierov, pokropte obľúbeným olejom a posypte praženými orieškami.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905