Recepty Canal+ Domo

Jablčný bigos

Jablečný bigos
Porad: Zelená revolúcia Marty Dymek, epizóda 10
Chod:Predjedlá a malé jedlá
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 kg bielej kapusty
  • 1 pohár fazulí, namočených cez noc vo vode
  • 1 kyslé jablko
  • 1 cibuľa
  • 10 sušených jabĺk alebo hrušiek + udené slivky
  • 10 g sušených hríbov, namočených cez noc
  • 200 ml whisky alebo bourbonu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžíce javorového sirupu
  • soľ
  • olej

Korenie

  • 3 strúžky cesnaku, nasekané najemno
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 6 guličiek nového korenia
  • 4 guličky jalovca
  • 4 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 badyán
  • 1 lyžička bylinkového korenia
  • 1 lyžička saturejky
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1/2 lyžičky koriandrových semienok
  • 1/2 lyžičky horčičných semienok

Postup prípravy

Kyslú kapustu opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Na dne hrnca rozpálte veľké množstvo oleja – celé dno by malo byť rovnomerne pokryté olejom. Cibuľu nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji, v zapätí pridajte kyslú kapustu spolu so všetkým korením a lyžicou soli, všetko zalejte litrom vody a hodinu varte na miernom ohni.

Medzitím uvarte fazule v slanej vode do polomäkka, dávajte pozor, abyste ich nerozvarili. Keď budú hotové, nechajte ich odkvapkať a dajte ich na bok.

Bielu kapustu nakrájajte a jablká nastrúhajte spolu so šupkou. Hríby nakrájajte na menšie kúsky (nie příliš malé), do hrnca pridajte bielu kapustu, uvarené fazule, jablko, sušené ovocie, udené slivky, hríby a vodu v ktorej boli hríby cez noc namočené. Pridajte ešte pohár vody, sójovú omáčku, a na miernom ohni varte ďaľšiu hodinu.

Po hodine pridajte whisky, dôkladne premiešajte a prípadne ešte podlejte vodou. Premiešajte a varte na miernom ohni minimálne ďaľších 5 hodín, pravidelne kontrolujte a podlievajte vodou. Nakoniec podľa chuti dosolte.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905