Šport

Revolúcia ve futbalovom vysielaní

Premier League – nová sezóna na programu CANAL+ Sport
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Premier League je lídrom medzi futbalovými súťažami a svoju dominanciu potvrdila už na štarte novej sezóny. Anglická najvyššia liga totiž prišla s novinkou, ktorá zmení sledovanie futbalu. A vďaka CANAL+ Sport môžete byť pri tom. Bavia vás dáta, štatistiky a grafy? Potom je Datazóna práve pre vás.

Mohamed Salah spracováva loptu a strieľa na bránu súpera. Lopta triafa brvno a vedľa tyče sa vzápätí objavuje grafika oznamujúca silu strely. Na radare v pravom dolnom rohu obrazovky je zobrazený reálny pohyb hráčov a hore naskakuje štatistika troch najlepších bežcov zápasu. Nie, toto nie je opis nejakej počítačovej hry. Toto je Datazóna. Produkt, ktorý divákom prináša nový rozmer sledovania Premier League.

„Celosvetovo je u prémiových športov jasne viditeľný trend, ktorému sa hovorí ‚gamification', teda zbližovanie športu so svetom hier, a to nielen v zmysle e-športu. Datazóna je vyjadrením tejto vlny, kedy spája klasický zážitok z futbalu s dátami, ktoré rozhodujú zápasy, a hraním FIFy,“ hovorí Jiří Hošek z CANAL+ Sport.

V každom kole vysiela CANAL+ Sport v Datazóne jeden vybraný zápas. Priaznivci klasického prenosu ale nemusia zúfať. Diváci si totiž môžu vybrať, či budú dané stretnutie sledovať klasicky, alebo v Datazóne. Každý z týchto prenosov má navyše svoj vlastný komentár.

Pri sledovaní Datazóny sa môžete zamerať napríklad na štatistiky o pohybe hráčov. Počas prenosu zistíte, kto z futbalistov nabehal najviac kilometrov alebo vyvinul najvyššiu rýchlosť. Vďaka monitorovaniu pohybu môžete na radare pozorovať, ako jednotlivé tímy prepínajú do rôznych rozostavení v závislosti od vývoja hry.

Sledovanie dát v priamom prenose obsahuje aj defenzívnu činnosť. Na obrazovke uvidíte údaje o tom, kto je najviac presujúcim hráčom, ktorý player je najlepší v odoberaní lopty, ale aj to, že je obranca v zlom postavení.

Ďalšou zaujímavosťou Datazóny je analýza prihrávok, ktoré systém automaticky analyzuje a rozraďuje do jednotlivých kategórií. Niekoľkokrát počas prenosu sa tak diváci stretnú napríklad s pojmom úspešná progresívna prihrávka. To je pas, ktorý posunie loptu o 25 percent bližšie k súperovej bránke.

Máte pocit, že sa vo všetkých tých nových pojmoch nevyznáte a pri prenose budete zmätení? Nemusíte sa báť. Datazónu na CANAL+ Sport totiž sprevádzajú špeciálne vyškolení komentátori, ktorí pojmy vysvetľujú a zasadzujú ich do kontextu hry.

Jedným z nich je aj Štěpán Hájek. „Datazóna ponúka divákovi úplne nový zážitok pri sledovaní futbalu. Pre nás komentátorov ide o úplne novú disciplínu, pri ktorej musíme vnímať nielen samotnú hru, ale aj neustály prísun údajov,“ vysvetľuje.

Datazóna hneď v prvom mesiaci sezóny oslovila veľký počet divákov, ktorí si novinku vo vysielaní veľmi pochvaľujú. Medzi nimi je aj dátový analytik Jakub Dobiáš, ktorý na Twitteri Datazónu označil za geniálny produkt a „game changer“ v sledovaní zápasov aj vďaka komentáru zameranému na objektívne štatistiky.

Tak ju určite vyskúšajte aj vy! Datazóna je k videniu každý týždeň exkluzívne na CANAL+ Sport.

Premier League

Šport
Foto CANAL+, Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC