Šport

Raz, dva, tri TREBLE! Manchester City po historickej sezóne vládne Anglicku aj Európe

Premier League – priame prenosy a aktuality
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na Skylink Live TV Sledovať

Man City to konečne dokázali. Po pätnástich rokoch od prevzatia klubu šejkom Mansúrom vyhrali Ligu majstrov. Okrem toho opanovali aj Premier League a FA Cup, takže oslavujú historický treble.

Modrá časť Manchestru si po dlhých rokoch neúspechu na európskom poli poriadne oddýchla. Vo finále Ligy majstrov si Citizens napriek nervóznemu výkonu poradili s milánskym Interom, a po jedinej trefe zápasu z kopačky nečakaného strelca Rodriho pozdvihli nad hlavu ušatý pohár. Konečne. Pre City by bolo splneným snom aj samotné víťazstvo v milionárskej súťaži, lenže tím okolo Erlinga Haalanda si na domácej scéne prisvojil ďalšie dve trofeje. A to je obrovský úspech.

Pritom ešte v januári to vyzeralo, že Guardiolovi zverenci nedosiahnu ani titul v lige. Osembodový náskok Arsenalu sa zdal byť dostatočný, ale Man City ukázali svoju kvalitu a skúsenosť. Po sérii výhier a skvelom výkone vo vzájomnom dueli dostali hráči z Etihad Stadium konkurenčných Kanonierov pod tlak, a nakoniec sa radovali práve oni. Piaty titul v Premier League v posledných šiestich sezónach. Sama o sebe neuveriteľná vec.

Sky Blues to ale nestačilo a vo finále FA Cupu na zaplnenom Wembley premohli konkurenčný Manchester United. Keď potom o pár týždňov neskôr hráči City dvíhali v Istanbule nad hlavu ďalšiu trofej, vedeli, že sa stali legendami. Tri poháre v jednej sezóne je unikát, na ktorý v histórii futbalu dosiahlo len niekoľko vyvolených. Z anglických klubov to predtým dokázal iba jeden. Manchester United v ročníku 1998/99.

Aj to prilialo olej do ohňa symbolizujúceho rivalitu medzi oboma manchesterskými celkami. Hneď po zisku trebla v podaní partie okolo De Bruyneho sa začalo debatovať o tom, pre ktorý tím išlo o väčší úspech. Jedni poukazujú na štatistickú prevahu modrého tímu takmer vo všetkých ohľadoch, druhí zase na jeho priestupky v rámci finančného fair play. Aj keby sme debatovali tri dni v kuse, k jednoznačnému záveru by sme nedošli. Jedno je ale isté. Už len samotný fakt, že zopakovanie takého počinu trvalo skoro štvrť storočia, dokazuje, že ide o niečo veľkolepé. Svoje o tom vie aj Pep Guardiola. Manažér, ktorý na rovnaký úspech dosiahol v roku 2009 na lavičke Barcelony. Géniovi, ktorý svojimi revolučnými myšlienkami a nevšedným prístupom niekoľkokrát zmenil smerovanie futbalu, sa to v Manchestri City podarilo až po dlhých siedmich rokoch na manažérskom poste. Aj vďaka dvojitému treblu bude už navždy nesmrteľným.

Je skvelé, že na obrazovkách Canal+ Sport v rámci Premier League môžeme každý týždeň sledovať umenie takého špičkového tímu, akým Manchester City aktuálne je. Verím, že si mužstvo oddýchne po náročnom ročníku a ešte náročnejších oslavách (že, Jack!), a v budúcej sezóne nás bude opäť baviť kvalitným futbalom. Máme sa na čo tešiť!

Premier League

Šport
Foto CANAL+

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC