Film / seriál

(Ne)check ťa počúvať

Predčítač
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Stačí jeden okamih – a jeden sa môže zamilovať do človeka, kvôli ktorému potom má celoživotnú traumu. Keď žije v povojnovom Nemecku, je to ešte pravdepodobnejšie. Za hlavnú ženskú úlohu v romantickej dráme Predčítač získala Kate Winslet Oscara.

Zamiluje sa študent práv Michael do človeka nesprávneho, alebo zlého? Na vyriešenie tejto otázky má celé desaťročia. Na ulici v Berlíne stále poznamenanom nedávno skončenou druhou svetovou vojnou sa mu jedného dňa urobí nevoľno. Skúsene mu pomôže tridsiatnička Hanna. Mladík ju následne vyhľadá a nechá sa ňou zapliesť do intenzívneho a milostného vzťahu. Chvíľky vášne dvojica pretkáva dlhými hodinami, v ktorých si Hanna necháva od Michaela predčítať beletriu. Raz však žena zmizne – a jej milenec ju o roky neskôr stretne v pozícii obžalovanej v procese s vojnovými zločincami.

Starostlivo skonštruovaný film nakrútil Stephen Daldry, ktorý mal s postavami vnútorne komplikovaných žien skúsenosti zo svojho staršieho filmu Hodiny (2002) a problematické dospievanie mladíkov riešil v debute Billy Elliot (2000). Predčítača nakrútil podľa bestselleru Bernharda Schlinka, ktorý bol preložený do štyridsiatich piatich jazykov.

Angličan Daldry sa prekvapivo dobre vžíva do pocitov „tých, ktorí prišli potom“, generácie Nemcov odsúdenej k nutnosti vyrovnať sa s nacistickou minulosťou vlastného národa. Ťažkú tému skúsene riedi hollywoodskou romantikou a z hercov dostáva to najlepšie. Rozpráva až divadelne v troch dejstvách. Prvé, čerstvo povojnové, je horkosladkou milostnou eskapádou v podobe vekovo nerovného vzťahu. Prostredná časť sa obracia k otázkam (spolu)viny a ťarchy tráum. Michael pochopí, že môže Hanne, niekdajšej dozorkyni v koncentráku, dopriať na súde poľahčujúcu okolnosť, Hanna o to ale pravdepodobne nestojí: za určité veci zo svojej minulosti sa hanbí viac než za iné. Tretí akt sa odohráva vo väzení.

Daldry zručne strieda polohy od romantickej cez filozofujúcu po dramatickú. V prostrednej časti necháva herecky žiariť Bruna Ganza v úlohe profesora práv, ktorý prežil holokaust, inak je ale Predčítač suverénnym sólom Kate Winslet. Jej Hanna je dominantná, opraty romániku drží pevne v rukách, na mladučkého milenca vzhliada s až materským prístupom, zároveň je v nej však niečo zupácky tvrdé. Na súde prechádza premenou, neskôr snáď dôjde dokonca k akémusi uvedomeniu... Oscara získala zaslúžene, ďalší by pristal aj nominovanému kameramanovi Rogerovi Deakinsovi, ktorý povojnové Nemecko kreslí v pochmúrnych šedivých farbách. Predčítač ponúka zase iný spôsob, ako pochopiť hrozné veci z minulosti, aby sa už nikdy neopakovali.

. . .

Podrobnejšie informácie o filme, vrátane fotogalérií a traileru nájdete v magazínovej verzii pre tablety, mobily alebo čítačke pre PC a Mac. 

Predčítač

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,9 %
Foto FilmBox

Réžia Stephen Daldry

Scénár David Hare

Obsadenie Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes, Susanne Lothar, Karoline Herfurth, Max Mauff, Hannah Herzsprung, Lena Olin, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara

Dĺžka 119 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC