Film / seriál

Dvojníci

Dvojníci
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Osvedčená dvojica Bud Spencer a Terence Hill tentoraz v dvojitej náloži pästných súbojov aj šteklenia bránice.

Kto by nepoznal dvoch talianskych frajerov a aspoň jednu komédiu, kde „hromotĺk“ s „krásavcom“ dávajú nakladačku celej krčme? Tentoraz si zahrali dvojrolu krát dva, takže vlastne štvorrolu. Zámožní elegáni chcú obchodovať s mafiánmi, ale keďže majú strach o svoje milionárske krky, rozhodnú sa najať si dvojníkov. A čuduj sa svete, dvoch úplne rovnakých frajerov nájdu rýchlo, ale sú to snáď tí najväčší burani, akých kedy svet videl. Je jasné, že z toho nič dobré vzísť nemôže, teda okrem hromady vtipných situácií...

„Skutočnosť, že si hovorí Tango v krajine Samby, ukazuje, že je to úplný idiot.“

Čo majú spoločné jazzman Greg Wonder (Bud Spencer) a kaskadér Eliot Vance (Terence Hill)? Vôbec nič, len to, že sa stretnú v agentúre, ktorá sa špecializuje na hľadanie dvojníkov. Cesty dvoch ľudí, ktorí by sa v živote inak nestretli, sa náhle spoja – a ďalej už asi tušíte, ako sa bude všetko vyvíjať.

Jeden z posledných filmov vyhláseného talianskeho dua a ich vôbec posledná spolupráca s Enzom Barbonim je osvedčenou bláznivou klasikou, pre ktorú si týchto dvoch hercov zamiloval celý svet. Po juhoamerickej buši, Strednej Amerike, Miami (niekoľkokrát) a africkej savane sa ocitajú v Riu, kde spoznávajú všetky dobre známe propriety – energickú sambu, Copacabanu, futbal, sochu Krista... Proste uvidíte všetky klišé, ktoré si s Riom spájate. A pritom vás to nebude vôbec obťažovať, naopak čakajte kráľovskú zábavu. Táto „prvoplánová exotika“ je snáď ešte lepšia ako to, čo poznáte z bondoviek.

Nečakajte scenáristické lahôdky, Hill a Spencer sú tu ako vždy preto, aby vás pobavili gagmi a nakladačkami v bare (pošlite na nich pätnásť zabijakov – a vrátia sa späť zúbožení, ako keby ich zrazil parný valec). Ich dobrodružstvo nikdy nemôžete brať vážne, ale aj po viac ako pätnástich rokoch spolupráce všetko funguje na jednotku. Ich pästné vyčíňanie a katastrofy sa proste neomrzia. V pravej komédii nesmie chýbať ani bláznivá láska a bitky kvôli krásnej žene... V Dvojníkoch nájdete jednoducho všetko, čo k poctivej gangsterskej paródii patrí.

Pridanou hodnotou filmu je, že nejde o klasickú situačnú komédiu, kde vtip strieda vtip, ale o váš spoločný smiech s postavami. Herci sa totiž bavia rovnako ako diváci, preto vás gagmi zaručene rozosmejú. Navyše je tu množstvo alúzií na zdanlivo rozmaznanú „vyššiu“ spoločnosť, parodujú sa rôzne klišé, dokonca aj politika.

Dvojníci nie sú béčková komédia, ale veľmi dobrý film, v ktorom pozorní diváci rozpoznajú veľa odkazov na iné slávne filmy, ale bránica bude bolieť aj tých, ktorí si budú obyčajne užívať výlet do bláznivého Ria.

Dvojníci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Enzo Barboni

Obsadenie Terence Hill, Bud Spencer, April Clough, Harold Bergman, C.V. Wood Jr., Dary Reis, Nello Pazzafini

Dĺžka 100 min.

Rok 1984

Film+ sobota 28. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC