Film / seriál

Čierny jastrab zostrelený

Čierny jastrab zostrelený
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Ridley Scott sa pre natáčanie akčných filmov jednoducho narodil. Vojnová dráma Čierny jastrab zostrelený je toho dôkazom.

Hovorí sa, že človek mieni a život mení. A vo vojne to platí dvojnásobne, vždy musíte počítať s tým, že aj ten najdokonalejší plán sa môže zvrtnúť. Presne to sa stane elitnej jednotke vojakov, ktorá má v Somálsku zajať niekoľko vysokých dôstojníkov, aby zastavili vyčíňanie miestneho diktátora. Namiesto lovcov sa z nich čoskoro stane lovná zver a sami sa ocitnú hlboko za nepriateľskou líniou. Hviezdne obsadený film (Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana) patrí k najlepším, ale aj najdrsnejším vojnovým filmom v histórii.

História v reáli

V somálskom Mogadiše prišlo v októbri 1993 o život 18 Američanov, ďalších 70 bolo zranených. Preto prezident Bill Clinton povolal do zbrane vojakov, ktorí boli dovtedy na humanitárnej misii. V tom čase už sa vedelo, že na hladomor zomrelo asi 300 000 Somálčanov, a cieľom Spojených štátov bolo pomôcť s dodávkami potravín OSN. Somálski bojovníci sa totiž viac zaujímali o ochranu svojho územia než o potraviny pre svojich ľudí.

Nikto nechce byť hrdina, ale občas to tak dopadne

Film má predovšetkým jednu ambíciu, zaznamenať čo najpresnejšie, aké to bolo byť vojakom na tejto konkrétnej misii. Hodinu po hodine, krok za krokom rekonštruuje reťazec udalostí.

Pôvodne rutinná akcia sa zvrtne a nastane skutočné peklo na zemi. Nepriateľské rakety zasiahnu dva vrtuľníky a obidve posádky sú okamžite obkľúčené. Američanom sa v tejto operácii pokazilo všetko, čo sa pokaziť môže. Záchranný konvoj sa k nim nemohol dostať, zlá bola aj komunikácia so základňou a vojakom dochádzala munícia aj pitná voda... S prichádzajúcim súmrakom sa situácia stala ešte neprehľadnejšou a americké jednotky mohli len bezmocne sledovať dianie pod sebou z lietadiel s nočným videním. Aj tieto prvky režisér Ridley Scott vo filme používa, ale nie samoúčelne. Nejde mu o demonštráciu možností vojenskej techniky, ale o atmosféru, o pochopenie, aby si diváci čo najlepšie dokázali predstaviť, čo v osudných októbrových dňoch americkí vojaci pred aj za nepriateľskou líniou prežívali.

Čierny jastrab zostrelený je netypickou vojnovou drámou, pretože v nej nehrajú prím klasickí hrdinovia. Sledujete príbehy niekoľkých vojakov zároveň, bez akcentovania toho, kto by mal byť hlavným hrdinom. A aj keď do hlavných úloh boli obsadené známe hollywoodske hviezdy, často máte problém vizuálne rozoznať, kto je kto. Všetci sú na jednej lodi. Predstaví sa tu Josh Hartnett ako seržant veliaci jednému z útočných tímov; Ewan McGregor ako elitný vojak jednotky Rangers, medzi ktorého špeciálne schopnosti patrí hlavne papierovanie a varenie kávy, ale len kým sa nedostane do bojovej akcie; Tom Sizemore hrá veterána, ktorý sa stará o mladších a menej skúsených vojakov, a William Fichtner tu predstavuje bojovníka v pravom slova zmysle, je doslova zhmotnením všetkých bojových výcvikov a techník.

O celkovú výbornú atmosféru filmu sa postaral kameraman Sławomir Idziak, ktorý úplne vypustil akékoľvek optimistické farebné ladenie. Vojaci sú neustále obklopení oblakmi dymu a prachu, ukrývajú sa v sutinách, musia prežiť noc – všetky farby sú preto tlmené, obraz často zahmlený a celková atmosféra dostatočne temná.

Aj scenáristi Ken Nolan a Steve Zaillian dostali možnosť sa „vyblázniť“. Čierny jastrab vychádza z knihy Marka Bowdena a snaží sa o maximálnu autenticitu, čo pre scenáristov, ktorí nemajú priestor pre srdcervúce dialógy, bola pomerne výzva (ktorá dopadla na výbornú).

Filmy ako je tento sa vymykajú klasickým americkým veľkorozpočtovým trhákom, ktoré z vybraných postáv urobia hrdinov božského charakteru. Je to drsný film, ktorý vojnu neprikrášľuje, ale odhaľuje až na kosť. Je mrazivý, desivý a predovšetkým pravdivý.

Čierny jastrab zostrelený

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,7 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Ridley Scott

Scénár Ken Nolan

Obsadenie Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard

Dĺžka 131 min.

Rok 2001

Film+ utorok 30. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC