Dokument

Príprava na súdny deň – Férový boj je nezmysel: Pripravení na súdny deň

Príprava na súdny deň: Férový boj je nezmysel
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na Skylink Live TV Sledovať

V pivnici majú bunker, syslia mäsové konzervy a vlastnia celý arzenál zbraní. Zvlášť v Amerike je očakávanie konca sveta pomerne rozšírenou diagnózou.

Mali ste niekedy pocit, že sú vaši susedia trochu zvláštni? Ťažko môžu prekonať Bryana Smitha, ktorému na záhrade domu uprostred floridského vidieka už týždne vyčíňa bager. Hĺbi obrovský bunker, do ktorého sa má vojsť celá rodina, tony zásob aj podomácky zostavená linka na výrobu munície.
V Spojených štátoch kvitne široká scéna ľudí, ktorí sa všetkými silami pripravujú na koniec civilizácie v podobe jadrového alebo biologického útoku, občianskej vojny alebo aspoň dlhodobého výpadku prúdu. Bryan je typický survivalista: silne veriaci muž stredného veku, bielej farby pleti a často až ultrapravicového zmýšľania. V prípade ľudí, ktorých životnou konštantou je očakávanie katastrofy, sa teda nedá diviť, že veria kadejakej konšpiračnej teórii a k zblázneniu milujú zbrane. Sú to magori, alebo nakoniec jediní, ktorí prežijú? Hnutie survivalistov sa začalo tvoriť v päťdesiatych rokoch zo strachu pred nukleárnou apokalypsou. Americké úrady zriadili sieť bunkrov pre civilné obyvateľstvo a šírili osvetu o opatreniach v prípade atómovej vojny, medzi ktoré patrilo aj zabezpečenie potravinovej a energetickej samostatnosti. Ropná kríza v polovici sedemdesiatych rokov zasiahla smädnú Ameriku veľmi bolestne a ďalej rozšírila záujem o zadné vrátka v podobe opevnenej chaty, zásoby benzínu a nabitej winchestrovky.
Na prelome tisícročí sa potom s katastrofami roztrhlo mediálne vrece, nech išlo o hromadný výpadok počítačov na prvého januára 2000, medzinárodný terorizmus, koniec mayského kalendára zvieracie i ľudské vírusy či prírodné katastrofy. Veľa zúfalstva a neistoty v Amerike spôsobila tiež finančná kríza, v priebehu ktorej prišlo o strechu nad hlavou na päť miliónov rodín.
Bez ohľadu na to, či je oprávnený alebo nie, je zdrojom survivalizmu samozrejme strach. Ten sa medzi ľuďmi veľmi efektívne šíri cez sociálne siete, pričom samotnej scéne poskytuje internet predtým nevídané možnosti prezentácie. Tiež vďaka dokumentárnym reláciám či populárnej kultúre už Američania, ktorí uvažujú nad plánom B, dávno nie sú len vyšinutí samotári.
Ako by prebiehal rozpad civilizácie je svojím spôsobom fascinujúca myšlienka. Prežite koniec sveta a zoznámte sa s ľuďmi, ktorí sa na neho pripravujú, na kanáli National Geographic.

Príprava na súdny deň: Férový boj je nezmysel

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD pondelok 1. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC