Šport

Záver tenisovej sezóny: Špička sa zíde v Londýne

Novak Djoković
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Posledné turnaje okruhu ATP Masters 1000 sú odohrané, nezostáva teda než zavŕšiť sezónu grandióznym finále.

História Turnaja majstrov siaha až do roku 1970, kedy sa v Tokiu uskutočnil premiérový ročník. Vtedy sa stretlo šesť najlepších hráčov tenisového rebríčka v jednej skupine vo formáte každý s každým. Aby sa však zvýšila napínavosť turnaja, urobili sa v roku 1972 podstatné zmeny. Do turnaja sa kvalifikovalo osem najlepších, ktorí boli rozdelení do dvoch štvorčlenných skupín, z ktorých potom do semifinále postupovali prví dvaja.
 
Tým istým systémom sa hrá aj teraz, aj keď medzi rokmi 1982 a 1986 sa s organizáciou dosť experimentovalo. Najprv prišla možnosť s dvanástimi, potom dokonca aj so šestnástimi hráčmi. Nakoniec sa však turnaj vrátil k pôvodnému rozloženiu dvoch štvorčlenných skupín. Spolu so singlami sa Turnaja majstrov zúčastňujú aj deblové páry, respektíve osem najlepších párov sezóny. V prípade ospravedlnenia účastníka získava právo na štart ďalší v poradí rebríčka. 
 
Záverečnú udalosť tenisovej sezóny v histórii opanovalo celkom dvadsať rôznych hráčov. Najväčším počtom turnajových titulov sa môže pýšiť Roger Federer. Švajčiarsky tenista vyhral celkom šesťkrát, z toho hneď v piatich prípadoch prešiel celým turnajom bez jedinej porážky. Posledné dva ročníky boli ale v réžii iného velikána. Srbský srandista, čerstvý otec a predovšetkým momentálna tenisová jednotka Novak Djoković nenašiel premožiteľa v minulom, ani predminulom roku a v novembri bude v Londýne útočiť na hetrik. Ten sa podaril v histórii iba Iljovi Nastasemu (1971–1973) a Ivanovi Lendlovi (1985–1987).  
 

Na čo sa tešiť… 

Novak Djoković do záverečnej udalosti sezóny vstupuje s veľkým odhodlaním – získať hetrik a víťazne tak zavŕšiť úspešný ročník. V júli 2014 po druhýkrát opanoval londýnsky All England Club, keď vo wimbledonskom finále zdolal v piatich setoch Rogera Federera. V lete sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Jelenou a v októbri sa im narodil syn Stefan.
 
Djoković má v rebríčku ATP (k 20. októbru) náskok 2430 bodov na druhého Federera, a tak ani v prípade prehry nemôže o post svetovej jednotky prísť. Švajčiar by sa však po rokoch dominancie rád na tenisový trón vrátil, a tak by to mal byť práve on, kto je spolu so Srbom druhým vážnym favoritom zisku Turnaja majstrov.
 
Tešiť sa môžeme aj na Chorváta Marina Čilića, ktorý si svojou momentálnou formou vybojoval prvú účasť na záverečnom turnaji sezóny. Víťaza tohtoročného US Open od minulého roka trénuje chorvátska legenda Goran Ivanišević, ktorý má s Turnajom majstrov vlastné skúsenosti. Kto by mohol zabudnúť na bláznivé a mimoriadne zábavné výmeny medzi Ivaniševićom a Juanom Carlosom Ferrerom z roku 2001 ktoré bavili celé Sydney.
 
Veľký otáznik visel nad štartom Rafaela Nadala. Španielsky ľavoruký virtuóz liečil tri mesiace po tohtoročnom Wimbledone zranenie zápästia. Keď sa potom v septembri na kurty vrátil, stihol postúpiť do štvrťfinále v Pekingu, kde vypadol so Slovákom Kližanom. Odvtedy znova zápasí so zdravotnými problémami. Momentálne ho trápi zápal slepého čreva, ktorý už mesiac tlmí antibiotikami. Ak sa turnaja skutočne zúčastní, dá sa očakávať, že nebude v stopercentnej forme.Zaujímavú show sľubuje tiež deblová časť turnaja. Medzi hlavných favoritov patrí už tradične bratská dvojica Bob a Mike Bryanovci, spolu s nimi potom tiež Nestor so Zimonjićom. Minuloročný prekvapivý deblový víťaz, pár Verdasco, Marrero, sa tento rok do najlepšej osmičky neprebojoval, rovnako ako Radek Štěpánek s Leanderom Paesom, a tak štvorhra bude bez českej účasti.
 

Perfektné zázemie, skvelá atmosféra

Dejiskom turnaja bude už siedmykrát londýnska O2 Aréna, vybavená tvrdým povrchom. Organizátori turnaja najprv podpísali s Londýnom zmluvu do roku 2012, po vzájomnej spokojnosti však spoluprácu predĺžili na ďalšie tri roky. Multifunkčná aréna, ležiaca priamo na brehu rieky Temže na Greenwichskom polostrove, disponuje kapacitou 20 tisíc divákov, a je tak dokonalým prostriedkom na vytvorenie perfektnej atmosféry, ktorú si hráči dlhodobo pochvaľujú.
 
Aréna je však počas roka využívaná predovšetkým na koncerty a iné kultúrne podujatia. V minulosti tu vystupovali také hviezdy ako Madonna, Michael Jackson, Bon Jovi, Linkin Park, Coldplay alebo Rihanna. Čo sa týka športu, v O2 Aréne sa uskutočnil napríklad exhibičný basketbalový zápas NBA medzi Bostonom Celtics a Minnesotou Timberwolves v roku 2007. O rok neskôr sa v Londýne potom v rámci prípravy na novú sezónu stretlo Miami Heat s New Jersey Nets. To, že Londýnski obyvatelia sú otvorení každému športu, potvrdzuje fakt, že hala vypredala zápas NHL medzi Los Angeles Kings a Anaheimom Ducks, rovnako tak, ako boxerský duel medzi britským miláčikom Davidom Hayem a Enzom Maccarinellim, alebo dokonca aj majstrovstvá sveta v športovej gymnastike a wrestlingovú show. Tento malebný multifunkčný stánok bol samozrejme využívaný aj počas olympijských hier, konaných v roku 2012. V O2 Aréne sa uskutočnili súťaže v športovej gymnastike a finále basketbalového turnaja.   

Turnaj majstrov

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 nedeľa 9. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC