Šport

Veľká cena Francúzska

Veľká cena Francúzska – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Priaznivci rýchlych motoriek, zbystrite. Už v nedeľu 16. mája sa pôjde jedna z najzaujímavejších Veľkých cien MotoGP vo francúzskom Le Mans.

Najvyššia súťaž cestných motocyklov MotoGP bola v minulom roku silne poznamenaná pandémiou. Tento rok už to ale vyzerá, že väčšina pretekov by sa naozaj mala uskutočniť. Celkovo sa v tejto chvíli počíta s devätnástimi Veľkými cenami a ďalšie dve sú zatiaľ odložené na neurčito. Smutnou správou pre našinca je, že z mapy lokácií prvýkrát od roku 1987 vypadol brniansky Masarykov okruh, a to najmä kvôli vysokej ekonomickej náročnosti, ktorá v pandemickej dobe presiahla únosnú hranicu. Pretekári sa už pri minulej VC sťažovali na málo kvalitný asfalt a jeho renovácia bohužiaľ teraz neprichádza do úvahy. Možno sa ale rev motocyklov do Brna časom zase vráti, ostatne súčasná zmluva platí až do roku 2022.

Naopak pomyselnou stálicou je v tomto ohľade práve okruh Le Mans, ktorý je známy predovšetkým pre legendárne automobilové preteky na 24 hodín. Tieto preteky ale rozhodne nie sú tým jediným, čo sa v malom meste západne od Paríža odohráva. Zastávku tu má tiež najvyššia motorkárska súťaž MotoGP a práve jej Veľká cena Francúzska sa tu tento rok znovu uskutoční, a dokonca už v nedeľu 16. mája. 

Náročná trať

Jazdcov v Le Mans čaká celkovo 27 kôl na Bugattiho okruhu, ktorý bol v roku 1965 vybudovaný samotným Ettorem Bugattim. Ten je umiestnený vo vnútri hlavnej trati, ktorý zároveň tvorí aj časť trasy. Na necelých 4,2 kilometroch jazdcov čaká niekoľko šikán, ostrých zákrut v tvare písmena „U“ aj dvojica dlhých roviniek. Technicky tak pre žiadneho z 22 jazdcov nepôjde o jednoduchú úlohu a je dosť možné, že sa dočkáme aj nejakých pádov.

Dominancia Španielov

Pýtate sa, kto je favoritom? Predné priečky tabuľky momentálne okupuje dvojica francúzskych jazdcov Johann Zarco a Fabio Quartararo spolu so Španielom Maverickom Viñalesom. A aj keď sa ponúka predpoklad, že najlepšie sa bude dariť domácim jazdcom, sú to práve Španieli, ktorí v poslednej dekáde okruhu v Le Mans dominovali.

Jednu výhru si tu v roku 2017 pripísal Maverick Viñales, ktorý tu zároveň drží rekordný čas kola počas pretekov, 1:32:309. Hneď trikrát sa tu potom na najvyššej priečke umiestnil v rokoch 2014, 2018 a 2019 Marc Márquez. Ten zatiaľ v tabuľke zaostáva, pretože kvôli zraneniu na začiatku minuloročnej sezóny musel vynechať prvé tri preteky tej tohtoročnej. Možno si ale v Le Mans svoje víťazstvo znova obháji a vráti sa opäť do svojej formy posledných rokov. Určite by to v boji o titul riadne zamiešalo kartami.

Kvalifikácie v kategórii MotoGP budú na Veľkej cene Francúzska prebiehať od soboty 15. mája, konkrétne od 14.10. Samotné preteky potom odštartujú v nedeľu 16. mája presne o 14.00. Naživo ich môžete sledovať tradične na staniciach Nova Sport.

Zaujímavosti

Francúzom sa na domácej pôde nedarí, poslednú Veľkú cenu v najvyššej kategórii tu vyhral v roku 1958 Jacques Collot.
Najvyššiu rýchlosť na okruhu v rámci MotoGP dosiahol v roku 2020 Francesco Bagnaia. Vytiahol to na slušných 319,2 km/h.
Rekord okruhu zašiel Maverick Viñales v čase 1:32:309.
Jazdcov čaká v Le Mans na Bugattiho okruhu 27 kôl.

Veľká cena Francúzska

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 nedeľa 16. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC