Šport

Prekvapivé zistenia tohtoročnej sezóny NHL

NHL 2021 – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Ak chcete vyhrať Stanley Cup, musíte niečím prekvapiť. Čo boli tohtoročné prekvapivé strategické ťahy, ktoré semifinalistov vyniesli až do záverečných bojov?

Každý z vrcholových tímov NHL sa každoročne snaží prísť so systémom, ktorý bude viesť k celkovému víťazstvu. Najúspešnejšie tímy tohto ročníka ale napodiv neopakovali „staré dobré“ kopírovanie systémov minulých víťazov a snažili sa prísť s vlastnými riešeniami. 

Prehliadané štvrté lajny? To už neplatí

Všetci hokejoví fanúšikovia si pamätajú železné pravidlo, kedy do štvrtej lajny tréneri stavali sekerníkov, ktorí netvorili hru, ale naopak súperovi hokej znechucovali. Roky nemenným pravidlom zostával fakt, že keď potreboval tréner zrýchliť tempo zápasu, štvrtú lajnu nechal sedieť. Tie časy sú ale preč a tohtoročné semifinále je toho živým dôkazom. Vegas, Islanders aj Tampa dokázali, že práve hra na plné štyri lajny môže byť kľúčom k úspechu. To sa podarilo napríklad koučovi Montrealu, ktorý sa mohol spoliehať na výkony Erica Staala s Joelom Armiom a Coreym Perrym.

Mladé rakety prepadli

Stávka na mladých talentovaných hráčov, ktorí mali byť jedným zo základných kameňov pre zisk Stanleyho pohára, tento rok tiež všetkým nevyšla. Do semifinálových bojov v play-off sa so svojimi tímami neprepracovala napríklad najproduktívnejšia dvojica zo základnej časti – Connor McDavid (24) a Leon Draisaitl (25). Obaja skvelí forwardi olejárov z Edmontonu si balili hokejky už po prvom kole vyraďovacích bojov. Na letnú dovolenku sa za nimi čoskoro vydali aj skvelý snajper sezóny Auston Matthews (23) s kamarátom Mitchom Marnerom (24). 

Staré pušky tímy podržali

Paradoxne sa tak v play-off objavila generácia hráčov so šedivými bradami, ktorí mali vyše tridsaťpäť rokov, ale pre svoje tímy mali vo svojom arzenáli úplne iné zbrane ako rýchlosť a brilantnú techniku na puku. V Bostone napríklad pocítili, ako veľmi im v obrane chýbal Zdeno Chára (44), keďže mladým bekom z Bruins evidentne k úspešnej organizácii obrany chýbali práve jeho skúsenosti.

Dobre to vedeli naopak v New York Islanders, keď do tímu angažovali tridsaťosemročného Andyho Greenea, ktorý síce vedľa Davida Pastrňáka vyzeral ako jeho otec, ale tímu dal presne tú „stareckú“ rozvážnosť a chladnú hlavu, ktorú tím potreboval. A aby bol výpočet kmeťov v tohtoročnom play-off ešte širší, pripomeňme si, že rovnakú dôveru k „starým psom“ mali aj manažéri z Montreal Canadiens. Tí dobre vedeli, že vyraďovacia časť je úplne iná disciplína, ktorá si žiada veľké skúsenosti a pevné nervy. Práve preto angažovali tridsaťšesťročných veteránov Coreyho Perryho a Erica Staala.

A aj v tíme, ktorému hokejoví experti verili snáď najviac – Vegas Golden Knights – sa na skúsenosť s veľkými zápasmi vsádzalo. Inak by medzi gólmanmi v nominácii nefiguroval tridsaťšesťročný Marc-André Fleury.

Nenechajte si ujsť finálové boje play-off na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 HD.

Zaujímavosti

Kirill Kaprizov je najlepším nováčikom a to s celkovým skóre 51 bodov

Alex Nedeljkovic je najúspešnejším gólmanom (s priemerom 1,9 gólu na zápas)

Connor McDavid je víťazom kanadského bodovania základnej části s celkovým počtom 105 (33 + 72) bodov

Najlepším strelcom je Auston Matthews sa 41 gólmi

NHL 2021

Šport
Foto Getty Images
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 streda 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC