Šport

Prečo je švédska liga tretia najlepšia na svete

Športový program – Švédska SHL
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Svetoznámy nábytkársky reťazec, veľmi bezpečné automobily alebo tiež jedna z najpredávanejších hudobných skupín planéty. Presne také je Konungariket Sverige čiže Švédske kráľovstvo.

Tri zlaté korunky v modrom poli poznáme všetci, rovnako ako rad vyššie uvedených atribútov, ale zo slovenského pohľadu je Švédsko turisticky stále celkom neprebádané. Spája nás s ním však jedno naozaj silné puto. Láska k hokeju. Frölunda, Färjestad, Djurgården. To sú len niektoré stálice z výpočtu tradičných klubov, ktoré pozná nielen každý hokejový fanúšik, ale bezpochyby neuniknú pozornosti kohokoľvek, kto je, hoci len mierne, športom zasiahnutý. Švédsky hokej patrí dlhodobo k najlepším na svete.

Toho jasným dôkazom sú nedávne úspechy reprezentácie Tre Kronor na vrcholných podujatiach. Majstrovské tituly z rokov 2017 a 2018 pripomenuli elitnú sezónu 2005/06, v ktorej hokejová reprezentácia zvíťazila na olympijskom turnaji v Turíne a následne triumfovala na svetovom šampionáte v Rige, čím sa stala pre Švédsko historicky najúspešnejšou sezónou v histórii. 

Americký import

Hokej ako taký do Švédska priniesol americký filmový režisér Raoul Le Mat. Áno, znie to možno zvláštne, ale renesančný charizmatický muž nebol oddaný iba striebornému plátnu, ale úplne mu učaroval aj vtedy ešte relatívne neopozeraný ľadový šport. Cesta, ktorá ho priviedla ku kormidlu prvej švédskej hokejovej reprezentácie a ďalej až na olympijské hry v roku 1920, bola zaujímavá, ale to je zase trochu iný príbeh. Prvým majstrom sa stal tím IK Göta a svoju počiatočnú dominanciu zopakoval v ďalších desiatich rokoch ešte šesťkrát. Liga sa rozbiehala úžasným tempom a vojnové besnenie druhej svetovej vojny ju prerušilo iba na jeden jediný rok. Postupom času sa vyprofilovali silné a úspešné kluby ako Djurgården či Brynäs IF, ktoré pôsobia v lige dodnes. Súťaž vo formáte, v ktorom ju poznáme dnes, sa však objavila až v 70. rokoch.

Kontinentálna a potom hneď švédska

Švédska SHL je po KHL suverénne najlepšou hokejovou ligou Európy. Stačí sa len pozrieť na úspechy Frölundy v Lige majstrov, ktorá už dávno nie je len vhodnou prípravou na začiatku sezóny. V súťaži, ktorá naberá na atraktivite a konfrontuje majstrov európskych krajín, dokázal úradujúci švédsky majster získať tri tituly počas posledných piatich rokov.

Švédsko sa v poslednom desaťročí stalo absolútne dominantným a určujúcim menom v hokejovom svete. Posúďte sami. Erik Karlsson, Victor Hedman, Henrik Lundqvist, Daniel a Henrik Sedinovci, keď pôjdeme ešte hlbšie do histórie, Peter Forsberg či Mats Sundin.

Aký je vlastne švédsky štýl

Švédska liga je veľmi atraktívna z mnohých dôvodov. Švédsky hokej je rýchly, dynamický, bohatý na súboje, ale aj pekné útočné akcie. Švédske tímy sú komplexne vyspelé a kladú na svojich hráčov tie najvyššie nároky. Liga je oficiálne označovaná za tretiu najlepšiu hokejovú súťaž sveta po NHL a KHL a nie je bez zaujímavosti, že disponuje aj výraznou českou a slovenskou stopou. Však švédske majstrovské tituly majú vo svojej zbierke napríklad Pavel Patera, Jiří Hrdina, Alexander Salák či Martin Ševc. V súčasnosti pôsobí vo Švédsku pätica Čechov a jeden Slovák.

Česi a Slováci vo Švédsku

Vojtěch Mozík (CZ), Färjestad 
Roman Will (CZ), Rögle 
Roman Horák (CZ), Växjö 
Dominik Furch (CZ), Örebro
Radek Mužík (CZ), Luleå    
Marek Hrivík (SK), Leksands

O čo sa hrá? 

Pre víťazný klub je už takmer 100 rokov, rok čo rok, pripravovaný naleštený Le Matov pohár. Svojimi rozmermi dosahuje pohár na výšku 52 cm a váži 3,34 kg. V súčasnosti ide už o kópiu pôvodného pohára, ktorý bol v roku 1950 ukradnutý. 

Švédska SHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD utorok 11. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC