Šport

Play-off NHL: Najblyšťavejšia trofej zo všetkých

Play-off NHL
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Základná časť Národnej hokejovej ligy sa naplnila, na rade je play-off. Tŕnistá cesta, na ktorej konci stojí nablýskaný pohár, podľa mnohých najcennejšia športová trofej, slávny Stanley Cup.

Hokej milujeme všetci. Korčuľovanie na ľade, pevný úchop hokejky a nekonečná snaha dostať akýsi malý čierny nezmysel medzi tri tyče. Prihrávať, strieľať, vyhrávať. To všetko spája nás, hokejistov, hokejových fanúšikov. A bolo to snáď úplne pri prvom kontakte s ľadom, čo sme všetci začali aspoň na moment snívať a predstavovať si, aké by to asi bolo, zdvihnúť nad hlavu Stanleyho pohár, tú najcennejšiu trblietavú trofej zo všetkých. 
 
Pred týmto nezabudnuteľným okamihom ale stojí dlhá cesta, najprv sa musíme naučiť perfektne korčuľovať, potom nás čaká pilovanie práce s hokejkou, následne tiež zvládnutie hry v tíme. Dorastenecké, juniorské kategórie, a potom, ak sme pripravení, aj seniorská úroveň. Tí lepší sa dostanú napríklad do Sparty, alebo Třinca, ešte lepší potom do Ruska. Na tých perfektných ale čaká zámorská NHL, najlepšia liga sveta.
 
Zväčša tŕnistá cesta, ktorá má za úlohu oddeliť zrno od pliev, vedie cez farmársky klub AHL, keď potom ako nádejný mladík dostanete šancu počas dvoch zápasov ukázať, čo vo vás je, musíte ju chytiť za pačesy, ako sa sluší a patrí. Väčšina hviezd NHL túto cestu absolvovala a zvládla, poďme sa pozrieť na konkrétne príklady.
 

Neopísateľný pocit

Keď dobiehajú posledné sekundy zápasu a váš celok je blízko k víťazstvu, celá striedačka ani nedýcha, zároveň však nadšene buráca. Radosť strieda dojemný plač a slzy šťastia. Zostrih bezprostredných reakcií víťazov Stanley Cupu ukazuje jednu podstatnú vec – pocit z výhry zostáva stále rovnaký. Každý oslovený hráč nenachádza na otázku „Aký je to pocit?“ žiadne slová.
 

Pôvod pohára

Na rozdiel od iných trofejí, ktoré sa vyrábajú každým rokom nanovo, Stanley Cup zostáva pôvodný. Jeho víťaz si ho môže ponechať celý rok, až do doby, než ho získa iný tím. Na Svätom gráli, ako sa poháru hovorí, sú vyryté mená tímov, hráčov a trénerov víťazných mužstiev. Pôvodný pohár je vyrobený zo striebra a má výšku 18,5 centimetra a priemer 29 centimetrov. Celá súčasná trofej, podstavec osadený kópiou originálneho pohára, je vyrobená zo striebra a zliatiny niklu, meria 89,54 centimetrov na výšku a váži 15,5 kilogramu.
 
Pôvodne niesol pohár názov Dominion Hockey Challenge Cup, ktorý kanadskej súťaži venoval kanadský generálny guvernér Lord Stanley, ako trofej pre najlepší hokejový klub v krajine javorových listov. 

Play-off NHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 sobota 30. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC