Šport

Nová éra Ligue 1

Ligue 1 – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Francúzska futbalová Ligue 1 tento rok vstúpila do novej éry. Už roky nesie prezývku „Liga talentov“. Po príchode Lionela Messiho do PSG sa však môže chváliť najnebezpečnejším útokom sveta.

Parížania sú považovaní za jasného favorita najvyššej francúzskej súťaže každú sezónu. Tento rok je ale kvalitatívny rozdiel, minimálne na papieri, ešte väčší. Nikto v Ligue 1 nemá také podmienky a také silné finančné zázemie. Dokonca možno povedať, že úspech vo francúzskej lige je len vedľajšou úlohou v snahe dôjsť na európsky klubový trón. Alebo vyhrať Ligu majstrov. 

Francúzsko proste frčí

S Messim by malo mať PSG ešte väčšiu šancu. Nehovoriac o tom, že transfer nepomohol klubu len športovo. Hneď po podpise kontraktu s argentínskym útočníkom sa vypredali dresy, zdvihla sa hodnota celej ligy a raketovo vzrástla aj jej sledovanosť. Už debut Lionela Messiho v zápase PSG s Remešom sledovalo vo Francúzsku vyše desať miliónov divákov, čím bol prekonaný doterajší rekord. A to nie je všetko. Hovorí sa aj o tom, že v rámci najväčších piatich futbalových súťaží, Ligue 1 prekonala v atraktivite napríklad španielsku La Ligu, ktorú Messi práve opustil. Skutočné čísla ukáže až budúcnosť a otázkou zostáva, či francúzska liga dokáže prilákať ďalšie veľké mená. 

Veľké zmeny

V priebehu sezóny sa pozornosť rozprestrela aj na ďalšie tímy, čo je dôsledkom nečakaného ťahu vedenia ligy. Francúzska futbalová asociácia sa totiž rozhodla, že od sezóny 2023/24 sa Ligue 1 zúži na osemnásť tímov. Už tento rok by sa teda kluby mali snažiť vybudovať si také silné kádre, aby boli za rok schopné obhájiť svoje miesta v súťaži. V budúcej sezóne totiž bude z najvyššej francúzskej ligy zostupovať hneď štvorica tímov, dva naopak postúpia z Ligue 2 do najvyššej súťaže. 

Cieľ? Vyrovnanejšia súťaž
A čo viedlo šéfov francúzskeho futbalu k radikálnemu rozhodnutiu? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade išlo o finančnú konkurencieschopnosť tímov „druhej vlny“. Z dlhodobejšieho hľadiska by mal menší počet účastníkov vytvoriť lepšie podmienky pre všetky kluby a liga by sa tak mohla viac vyrovnávať. Šance na poháre by sa rozšírili pre viac tímov. Ďalším dôvodom je počet zápasov. Na hráčov je v súčasnom systéme naložená extrémna porcia stretnutí. Množstvo zápasov sa s menším počtom účastníkov a 34 odohranými kolami prirodzene zníži. To by malo hráčom v aktuálne náročnom programe uľaviť. A že systém s 18 tímami funguje, dokazuje už roky nemecká Bundesliga. V nasledujúcich rokoch sa chystá k rovnakému modelu pridať aj talianska Serie A.

Šancu má viac klubov

To, že v Ligue 1 nemá nikto nič isté, ukazuje aj aktuálny ročník. Po jedenástich kolách sú okrem pohárovej priečky Monako, Lyon aj obhajca titulu Lille. Posledný v tabuľke je najúspešnejší klub profesionálnej histórie ligy St.-Étienne, zatiaľ čo na pohárových priečkach sa drží Rennes alebo Lens. Prekvapí niekto PSG s Mbappém, Neymarom a Messim?

Ligue 1

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 piatok 19. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC