Šport

Najväčší hokejový cirkus sa chystá na play-off NHL

Najväčší hokejový cirkus sa chystá na play-off NHL
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Ktorý tím tento rok zdvihne nad hlavu legendárny Stanley Cup a nadviaže na dva roky nadvlády Tučniakov z Pittsburghu? Tohtoročné play-off mimo hry určite nechá niekoľko hviezdami nabitých tímov, ktoré nezvládli vysiľujúci finiš základnej časti.

Vrchol sezóny sa blíži, ale istotu účasti vo vyraďovacích zápasoch si zatiaľ zaistila len hŕstka tímov. Okolo desiatich mužstiev sa v čase písania tohto textu ešte stále zúrivo bije o možnosť zahrať si o Stanley Cup. Na ktorých superhráčov sa môžeme tešiť v tohtoročnom play-off?

James Neal (Las Vegas Knights)

Šéfovia novovzniknutého tímu z mesta hazardu tvrdia, že nemajú žiadnu superstar. Tridsaťročný kanadský útočník si ale superlatívy rozhodne zaslúži. K Rytierom prestúpil z Nashvillu, kde vlani zažiaril s 50 bodmi. Strieborný medailista z MS z roku 2009 sa tento rok do štatistík zapísal ako šiesty hráč histórie, ktorý v prvých desiatich sezónach nastrieľal viac ako 20 gólov. Uvidíme, či si budú jeho nadriadení po play-off myslieť, že stojí za tých svojich päť miliónov dolárov.

Faktor „pastva pre oči“ 76 %


Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Dvadsaťdvaročný útočník z Colorado Avalanche sa cieľavedome ženie za Hartovou trofejou pre najužitočnejšieho hráča kanadsko-americkej NHL. Bola by veľká škoda, keby jeho spoluhráči „nezamakali“ a nechali si prekĺznuť účasť v bojoch o Stanley Cup medzi prstami hokejových rukavíc. Na MacKinnona sa totiž vždy stojí za to pozerať. Jeden z najväčších hokejových talentov posledných rokov a jednotka draftu z roku 2013 vie v každom zápase dokázať, že je skutočným rozdielovým hráčom.

Faktor „pastva pre oči“ 88 %


Alexandr Ovečkin (Washington Capitals)

Washington ovláda Metropolitnú divíziu a play-off mu tento rok neunikne. Všetci obdivovatelia ruského kanoniera sa preto v pokoji môžu tešiť, že im ponúkne presne to, čo vie najlepšie. Krátke striedania, počas ktorých nechá na ľade úplne všetko, skvelý výber pozície a zabijacku strelu. Presne tá „Ovimu“ umožnila postup na 19. miesto v historickej tabuľke strelcov (602 gólov). Kapitán Washingtonu sa navyše môže stať najlepším strelcom tohtoročnej základnej časti.

Faktor „pastva pre oči“ 94 %


Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins)

Tridsaťjedenročný ruský center túto sezónu žiari a doslova trhá všetkých súperov na kusy. Do play-off vstupuje ako obávaný kanonier, ktorý tento rok prestrieľal aj hviezdneho spoluhráča Sidneyho Crosbyho. „Padá mu to tam“ ako z herných situácií, tak aj v presilovkách. Číslo 71 bude rozhodne ďalším ostro sledovaným hráčom.

Faktor „pastva pre oči“ 93 %


Evander Kane (San Jose Sharks)

Obrovským prekvapením Žralokov a prísľubom do play-off sú výkony technického rýchlika Evandera Kanea. Po deviatich rokoch v NHL sa konečne dostal do tímu, ktorý vie využiť jeho talent. Jeho spôsob hry z neho robí krídelného útočníka, ktorý vie ohroziť bránu takmer z každej strely. Jeho extrémna rýchlosť budí nadšenie, oživuje hru a hlavne nakopla spoluhráčov, ktorí si pochvaľujú, aký priestor pre nich vie pripraviť.

Faktor „pastva pre oči“ 84 %


Ako sa hrá play-off

Tohtoročná vyraďovacia časť začína 8. apríla a končí najneskôr v júni. Do play-off postupujú najlepšie tri tímy z každej divízie a dva najlepšie tímy z každej konferencie, ktoré majú najvyšší počet bodov. Celkovo zo základnej časti postupuje 16 tímov (8 z každej konferencie). Tím s najvyšším počtom bodov po základnej časti získa President's Trophy. Víťazi divízie sú vždy nasadení na prvých dvoch miestach, aj keby mal iný tím viac bodov. Hrá sa rovnako ako v slovenskej extralige na štyri víťazné zápasy. V prípade nerozhodného výsledku po základnom hracom čase prichádza na rad predĺženie, ktoré sa hrá stále 5 na 5 po dvadsaťminútových tretinách, kým nepadne gól.

Play-off NHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 streda 11. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC