Šport

Mieriť do čierneho

Majstrovstvá sveta v šípkach – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Každoročným vrcholom šípkarov sú majstrovstvá sveta organizácie PDC a populárny turnaj sa uskutoční rovnako ako pred rokom aj s českou účasťou.

Miesto v 96člennej štartovej listine si zaistil Roman Benecký triumfom vo východoeurópskej kvalifikácii, v ktorej porazil favorizovaného krajana Karla Sedláčka. Šampionát vypukol 15. decembra, meno víťaza bude známe 3. januára.

Profesionálny český šípkar a dvojnásobný juniorský vicemajster sveta Adam Gawlas k tomu podotýka: „Bude zaujímavé sledovať, ako sa Romanovi bude dariť medzi profesionálmi. Jeho kvalifikácia je obrovským prekvapením. Doteraz totiž nehrá turnaje PDC, a nie je tak ani evidovaný vo svetovom rebríčku. Určite si tiež nenechám ujsť Fallon Sherrock, jedinú ženu v štartovom poli.“

Beneckého, pre ktorého je účasť na majstrovstvách sveta splneným snom, čaká veľká premiéra 17. decembra. Súperom mu bude aktuálne 38. hráč svetového rebríčka Ryan Joyce, ktorý minulý rok vyradil v úvodnom kole Sedláčka.

„Je to veľká náhoda, že narazí na rovnakého hráča ako Karel,“ komentoval Gawlas žreb. „Bude záležať na tom, ako zvládne nervozitu. Šípky sú dosť o hlave. V Ally Pally (Alexandra Palace v Londýne) bude búrlivá atmosféra a Ryan je domáci hráč. Na druhú stranu nemá Roman čo stratiť. Prvé kolo by mohol uhrať, šancu má,“ pokračoval. V prípade postupu by Benecký narazil 21. decembra na Mervyna Kinga, jedného z 32 priamo nasadených hráčov do druhého kola.

Trofej obhajuje Gerwyn Price, s ktorým sa Gawlas stretol na nedávnych ME v druhom kole. Tri tituly majstra sveta už má aj Michael van Gerwen. „V poslednom čase hral veľmi dobre James Wade, zamiešať kartami by mohol aj Jonny Clayton. Najväčším favoritom je určite Gerwyn, ale vyhrať môže nakoniec ktokoľvek, napríklad nejaký nováčik, ktorý sa na turnaji stretne so životnou formou. A to je na šípkach krásne.“

Prvé kolá sú pre českých šípkarov zakliate

Historicky prvým českým šípkarom na MS bol Miloslav Navrátil, ktorý vo svojom jedinom štarte na turnaji v roku 2007 porazil v predkole Filipínca Rizala Barellana 5:0 na legy (hra 501). Keď následne viedol nad domácou hviezdou Andym Jenkinsom 2:1 na sety, vyzeralo to chvíľu na senzáciu, ale nakoniec padol po boji 2:3.

Nadviazal naňho Karel Sedláček, ktorý bol v rokoch 2018 aj 2020 vyradený už v prvom kole. Pri svojej premiére prehral s Keeganom Brownom 0:3 na sety a minulý rok s Ryanom Joycom 2:3 na sety. „Karlovi ale vlani veľa nechýbalo. Zahodil šesť šípok, ktorými mohol ukončiť zápas a vyhrať. To sa stáva. Ale je skvelé, že sa v poslednom čase darí niekomu z nás na turnaj nominovať. Už to je veľký úspech,“ komentuje Adam Gawlas, ktorý zároveň verí, že českých aj slovenských hráčov bude na okruhu pribúdať. „Neprekvapilo by ma, keby sa o chvíľu niekto dostal do PDC. Môže to ísť rýchlo. Aj ja som k šípkam prišiel ako slepý k husliam. Išiel som si náhodou k susedovi zahádzať a do roku som hral finále MS do 18 a 23 rokov. Dnes som medzi 128 najlepšími šípkarmi na svete, mám profesionálnu kartu PDC. Páči sa mi, že sú šípky lacnou zábavou a pre každého. Terč so šípkami stojí 100 eur. Navŕtate ho na stenu a môže sa začať."

Majstrovstvá sveta v šípkach

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD pondelok 27. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC