Šport

Kto si tento rok zahrá vo Final Four hádzanárskej Champions League?

Liga majstrov EHF – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Štvrťfinálový program otvorí súboj obhajcu titulu z Barcelony na pôde nemeckého Flensburgu. Oba tímy sa v tomto ročníku už dvakrát stretli v základnej skupine.

Katalánci zvíťazili v prvom kole vo FLENS aréne 25:21 a aj v odvete si po deväťgólovom koncerte Aleixa Gómeza s nemeckým súperom poradili pomerom 29:22. Flensburg v základnej skupine skončil až na šiestom mieste, ale v prvom kole play-off prekvapil vyradením maďarského Picku Szeged. Ťahúňmi severonemeckého tímu sú úradujúci majstri Európy, Švédi, Hampus Wanne a Jim Gottfridsson. Flensburg v tejto sezóne bojoval s rozsiahlou maródkou a účasť v play-off uhájil veľmi tesne pred rumunskou Bukurešťou. Barcelona síce nie je taká dominantná ako v minuloročnej sezóne, kedy vyhrala všetky zápasy, ale v tomto súboji bude jasným favoritom. Španielsky veľkoklub, ktorý postúpil priamo do štvrťfinále, usiluje o jubilejnú desiatu účasť vo Final Four, ktoré sa hrá od roku 2010.

Najatraktívnejšie predstavenie sľubuje druhé stretnutie, ktoré bude mať vyhadzovanie v stredu 11. mája o 20:45. V repríze minuloročného štvrťfinále si to o postup do Kolína nad Rýnom rozdajú dvaja hádzanárski giganti, nemecký Kiel a francúzske PSG. Kiel ovládol Ligu majstrov už štyrikrát a historicky je tretím najúspešnejším tímom za Barcelonou a Gummersbachom. Posledný triumf Kiel oslavoval v roku 2020. V minuloročnom štvrťfinále Kielu nestačil na postup dvojgólový náskok z domáceho zápasu. PSG po výbornej druhej polovici v odvete vyhralo o šesť gólov a postúpilo do piateho finále za posledných šesť rokov. Maximom parížskeho tímu však je iba jedno druhé miesto z roku 2017. Hneď štyrikrát Paríž skončil na treťom mieste. 

Dánsky Aalborg bol senzáciou minulej sezóny, kedy jeho cestu k zlatu zastavila až finálová porážka s Barcelonou. V tohtoročnej sezóne úradujúci dánsky majster ukázal, že minuloročné výkony neboli náhodné, a stal sa najúspešnejším tímom v základných skupinách, kde si pripísal jedenásť výhier a iba tri porážky. V kádri má navyše najlepšieho strelca súťaže, švédskeho majstra Európy Felixa Claara. Vo štvrťfinále Aalborg narazí na Veszprém, ktorý v prvom kole play-off prešiel vcelku jednoznačne cez Vardar Skopje. Tímy sa naposledy stretli v základnej skupine v minulej sezóne, keď si oba celky pripísali výhru na pôde súpera. Prípadné víťazstvo vo Veszpréme by Aalborgu dalo výbornú východiskovú pozíciu do odvety, ale maďarský veľkoklub tento rok v Lige majstrov doma ešte neprehral a má vo svojej aréne bilanciu šiestich výhier a dvoch remíz. Veszprém je na tom podobne ako PSG. Už niekoľko rokov sa usiluje o výhru v Champions League, ale vždy mu k titulu kúsok chýba. V posledných ôsmich rokoch si Final Four zahral šesťkrát, ale vyťažil z toho „len“ trikrát druhé miesto. Vyjde to tento rok? 

Úvodné kolo štvrťfinálových zápasov uzavrie vo štvrtok 12. 5. od 20:45 súboj druhého francúzskeho zástupcu, Montpellier, s poľskými Kielcemi. Montpellier sa vrátilo do Ligy majstrov po ročnej odmlke a dlho to vyzeralo na priamy postup do štvrťfinále. Po zhoršených výsledkoch v druhej polovici sezóny si cestu medzi poslednú osmičku museli víťazi z roku 2018 zaistiť výhrou nad Portom, keď si postup zaistili až v domácej víťaznej odvete. Kielce vyhrali Champions League v roku 2016 a odvtedy boli medzi elitnou štvorkou iba v roku 2019. Tento rok sú ale veľmi dominantné. V základnej skupine vyhrali všetky domáce zápasy a v ťažšej B skupine skončili prvé. V dvojzápase proti Montpellier bude poľský šampión favoritom na postup.

81 gólov

Felix Claar (Aalborg) Tobias Grøndahl (Elverum) sú najlepšími strelcami tohtoročnej sezóny.

3 výhry

Najúspešnejšími tímami Final Four sú Barcelona a Kiel. 

Final Four hádzanárskej Champions League

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD streda 11. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC