Šport

Králi cestných motoriek sú späť

Moto GP Veľká cena Rakúska a Štajerska – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Nebezpečné, a preto uhrančivé Moto GP je v plnom prúde – jazdci sa čoskoro presunú na rakúsky Red Bull Ring, ktorý so svojimi ostrými zákrutami predstavuje výzvu aj pre ostrieľaných matadorov. Tí si to tu rozdajú v Moto GP Veľkej cene Rakúska a Štajerska.

Po prvej fáze, ktorá po dlhých covidových odkladoch začala 19. júla v španielskom Jereze, a druhej, ktorú hostil brniansky okruh, sa cirkus s názvom Moto GP sťahuje do Rakúska. A možno sa dočkáme aj favorita Marca Márqueza, ktorý síce podstúpil operáciu, ale chystá sa hneď skočiť do víru pretekania.

Trasa, na ktorej sa predtým preháňali formuly, skoro zanikla, aby ju pred pár rokmi z popola zdvihla firma Red Bull. Vďaka tomu sa od 16. augusta v krásnom, hornatom Spielbergu budú na známom okruhu preháňať tie najrýchlejšie motorky na svete.

Kto má šance?

Na koho si staviť ťažko zarobené peniaze? História napovie. Vlani Red Bull Ringu dominoval 34ročný Andrea Dovizioso s časom 39:34:771, tesne nasledovaný o sedem rokov mladším Marcom Márquezom, ktorému Dovizioso unikol len o pätinu sekundy. Z tejto dvojice ostatní súperi videli len brzdové svetlá, od prvého miesta Doviziosa ich totiž delilo cez šesť sekúnd. A trinásť rokov veku. Francúz Quartararo, ktorý tretie miesto obsadil, má totiž len 21 rokov.

Vzhľadom na istotu, s ktorou sa na horných priečkach spomínané mená pohybovali v podstate vo všetkých kapitolách minulého Moto GP, sa nebude jednať o veštenie z krištáľovej gule, keď povieme, že ich môžeme čakať na podobných miestach aj teraz.

Technická vojna

A je fakt, že v prvej tohtoročnej etape, ktorá sa konala v Španielsku, Dovizioso obsadil tretie miesto. Vtipné je, že tých šesť sekúnd, ktoré ho v roku 2019 na Red Bull Ringu delilo od Fabia Quartarara, ho od toho istého jazdca delilo aj tento rok – len na druhú stranu. Quartararo vyrovnal účty a v Španielsku obsadil prvé miesto. Čo by mohlo niečo o výsledkoch v Rakúsku napovedať, je tohtoročný stav strojov. Oproti nie tak stabilnej pozícii v predchádzajúcich rokoch, sa teraz začalo šplhať na vrchol KTM. Na okruhu sú celkom štyri, a aj keď prvé z nich skončilo na šiestom mieste, zatiaľ čo nad ním celkom jasne zvíťazili Yamaha a Ducati, ide skôr o vinu jazdcov než strojov. Favoritov tak tento rok môžeme hľadať v tradičných značkách ako Yamaha, Ducati alebo Honda, ale nemali by sme zabúdať ani na spomínanú KTM, ktorá je teraz dosť silná na to, aby v domácich pretekoch mohla prekvapiť.

Rovno, alebo zatočiť?

Na druhú stranu je otázkou, či je táto prevaha pre Rakúsko relevantná, vzhľadom na to, že oproti trinástim zákrutám španielskeho Circuito de Jerez, ich má Red Bull Ring len osem. Ak chcete sledovať rakúske Moto GP osobne, bude to možné maximálne z diaľky. Ako už je v prípade tohtoročných športových udalostí zvykom, aj Moto GP sa bude konať bez divákov. Ak vám bude stačiť miesto v lese na jednom z neďalekých kopcov a vybavíte sa dostatočne silným ďalekohľadom, nemali by ste mať problém. Je to nejakých 250 kilometrov od hraníc a ubytovanie je dostupné. 

Ak však dáte prednosť optike kamier, ktoré budú preteky snímať, priame prenosy ako VC Moto GP Rakúska, ktorá sa koná od 14. do 16. augusta, tak aj VC Moto GP Štajerska, ktorá nasleduje od 21. do 23. augusta, bude možné sledovať na stanici Nova Sport 1 HD. Uvidíte preteky všetkých troch objemových kategórií, od najvyššej Moto GP cez Moto 2 až po Moto 3.

Moto GP Veľká cena Rakúska a Štajerska

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 piatok 14. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC