Šport

Koná sa Veľká cena Brna!

Koná sa Veľká cena Brna!
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Na začiatku augusta sa Brno stane znovu hlavným mestom motorizmu. Chystá sa Veľká cena Českej republiky v pretekoch cestných motocyklov.

Akcia sa tento rok koná v dňoch 4. – 6. augusta. Usporiadatelia čakajú na brnianskom automotodrome až štvrť milióna nadšencov, čo robí z tejto akcie najväčšiu športovú udalosť v Česku. Na okruhy vždy prúdia davy divákov a inak tomu nebude ani v prípade Masarykovho okruhu, kam sa chystajú fanúšikovia tohto adrenalínového športu, a to nielen z domova, ale z celej Európy.

Najslávnejšie motoristické preteky Veľká cena Brna sa ako medzinárodné preteky uskutočnili v rokoch 1950–1964 štrnásťkrát a ako súčasť majstrovstiev sveta 1965–1982 osemnásťkrát. Po päťročnej pauze sa v roku 1987, kedy bol dostavaný súčasný okruh, majstrovstvá sveta do Brna vrátili a organizujú sa (s jednou výnimkou v roku 1992) dodnes. Vlaňajšie finále poznamenal silný dážď, aj napriek tomu sa divákom, ktorí navzdory nepriazni počasia dorazili, naskytlo atraktívne predstavenie. V kráľovskej kubatúre si nakoniec víťazstvo vybojoval britský pretekár Cal Crutchlow, Čech Jakub Kornfeil pretekajúci v Moto3 skončil šiesty, o jedno miesto nižšie ako jeho doterajší najlepší výsledok (najlepšie umiestnenie bolo zatiaľ 5. miesto v roku 2010). 

Tento rok sa v Brne bude fandiť najväčším hviezdam, aké môže MotoGP ponúknuť. Legendárni Valentino Rossi, Jorge Lorenzo alebo Marc Márquez, čo meno, to obrovský pojem. Medzi elitou nebudú chýbať ani Česi. V najsilnejšej kategórii sa prestaví Karel Abraham a medzi jazdcami Moto3 Jakub Kornfeil. Na zmodernizovanom Masarykovom okruhu v histórii najčastejšie kraľovali Taliani, konkrétne Max Biaggi a Valentino Rossi. Kto má ale najväčšiu šancu v tomto ročníku?

Zatiaľ posledné preteky svetového šampionátu MotoGP sa konali v nemeckom Sachsenringu, kde vyhral Marc Márquez, ktorý tu víťazí bez prerušenia už od roku 2010. Ani tento rok nenašiel premožiteľa a teraz vedie šampionát. Maverick Viñales, Andrea Dovizioso a Valentino Rossi sú všetci v rozmedzí desiatich bodov za Márquezom, zatiaľ čo jeho tímový kolega Dani Pedrosa stráca 26 bodov. Rossi, ktorý zatiaľ došiel prvý len v holandskom Assene, vedenie svojho súpera okomentoval takto: „Márquez vedie, pretože v čase, keď mal najväčšie ťažkosti, stratil menej bodov ako my v tých najťažších chvíľach. Takže bol veľmi silný, vyhral, keď to potreboval, ale keď mal problémy, veľmi dobre minimalizoval škody. Preto je v čele. Myslím, že všetci, ktorí bojujeme o šampionát, sme na rovnakej úrovni. Nie je tu žiadny favorit. Neprehliadal by som ani Pedrosu, nie je tak ďaleko.“ 

Nova Sport 1 bude vysielať priame prenosy, naživo divákom sprostredkuje nielen piatkové tréningy, ale samozrejme aj sobotňajšie kvalifikácie a nedeľné preteky. Navyše nedeľný program uvidia fanúšikovia zároveň na stanici Nova Action. A okrem priamych prenosov sa diváci môžu tešiť aj na štúdio. V úlohe spolukomentátora sa predstaví bývalý jazdec Lukáš Pešek.

Ďalšie preteky MotoGP

13/08 Rakúsko Red Bull Ring – Spielberg
27/08 Veľká Británia – Silverstone
10/09 San Maríno a riviéra Rimini – Misano World Circuit Marco Simoncelli
24/09 Aragónsko – MotorLand Aragón
15/10 Japonsko – Twin Ring Motegi
22/10 Austrália – Phillip Island
29/10 Malajzia – Sepang International Circuit
12/11 Valencia – Comunitat Valenciana – Ricardo Tormo

Veľká cena Českej republiky MotoGP

Šport
Foto profimedia.cz
Nova Sport 1 piatok 4. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC