Šport

Boxerský hit jari, hviezdny Lomačenko prahne po titule

Box – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Vasyl Lomačenko, jeden z nesporných velikánov moderného boxu, sa opäť vrhne do ringu a poblázni fanúšikov po celom svete. 12. mája sa stretne s Georgom Kambososom o titul majstra sveta v ľahkej váhe IBF.

Lomačenko je dvojnásobný zlatý olympijský medailista z Pekingu 2008 a Londýna 2012. Svoj prvý svetový titul získal už vo svojom treťom profesionálnom zápase, stal sa majstrom sveta v troch váhových kategóriách a zjednotil tituly v ľahkej váhe. Teraz je veľkým národným hrdinom. A to nielen kvôli boxu. Krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu bez váhania prerušil svoju boxerskú kariéru a vydal sa brániť vlasť. Stal sa členom jednotky teritoriálnej obrany vo svojom rodnom meste Bilhorod-Dnistrovskyj pri Odese. Vtedy svoj júnový súboj s Austrálčanom Georgom Kambososom o titul vzdal, ale z ušľachtilých dôvodov.

Lomačenko sa vracal na výslnie zložito, utrpel nečakanú porážku s Teofimom Lopezom, ale potom dosiahol pôsobivé víťazstvo nad Richardom Commeym a Jamainom Ortizom. V jednom z najväčších zápasov roku 2023 bojoval s Devinom Haneyom o titul v ľahkej váhe. Prehral vinou dodnes sporného bodového rozhodnutia. Slávny „Loma“ je pripravený získať svoj titul späť.

Súboj s Kambososom sľubuje parádny zážitok. Austrálčan je známy svojou urputnosťou a odhodlaním. Navyše bude mať domáce publikum na svojej strane. Pôjde o fascinujúcu bitku dvoch rozdielnych štýlov. Cieľ je ale pre oboch borcov rovnaký. Zvíťaziť a stať sa šampiónom.

Kambosos sa stal držiteľom troch pásov, keď v roku 2021 šokoval Teofima Lopeza. Jediným mužom, ktorý proti nemu odvtedy uspel, je práve Devin Haney v boji o titul v roku 2022 a potom nad ním zopakoval víťazstvo aj v následnej odvete.

Podľa Lomačenka sú však ich boje s rovnakým súperom Haneyom odlišné. Zatiaľ čo ten jeho vníma ako krivdu, keď dodnes prehru neprijal, Kambosos podľa jeho slov prehral oba zápasy zaslúžene. Kambosos sa zo svojich porážok s Haneyom oklepal a minulý rok porazil silného Maxiho Hughesa.

Čaká nás strhujúci súboj medzi Lomačenkom, ktorý sa už na amatérskej úrovni pýšil neuveriteľnou bilanciou 396 výhier a jedinej porážky, a Austrálčanom Kambososom, ktorý je o päť rokov mladší a v posledných rokoch sa pevne drží v elitnej desiatke svetových boxerov ľahkej váhy. Buďte pri tom v noci z 11. na 12. mája od 04:00 na Sport1.

Lomačenko vs. Kambosos

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD sobota 11. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC