Šport

Bitka šiestich národov začína!

Ragbyový turnaj Six Nations – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Nenechajte si ujsť jeden z najprestížnejších ragbyových turnajov sveta Six Nations. Päť týždňov, šesť európskych národov a pätnásť zápasov, z ktorých vzíde najlepší tím severnej pologule. Všetko vypukne 6. februára a vy môžete súboje sledovať na staniciach Nova Sport 1 a 2 HD.

Na fanúšikov barbarského športu hraného gentlemanmi čaká pätnásť zápasov, o ktoré sa tradične postarajú národné tímy Anglicka, Škótska, Írska, Walesu, Francúzska a Talianska. Po predĺženom minulom ročníku, ktorý sa po pauze dohrával až na jeseň, sa tímy znovu stretnú po necelých štyroch mesiacoch.

Zvládne Anglicko v 22. ročníku obhájiť víťazstvo z minulého roka? Okrem rivalov z Írska mu v ceste bude stáť predovšetkým Francúzsko, ktoré minulý rok o body skončilo druhé. Hoci v úvodnom zápase porazilo celok Eddieho Jonesa 24:17, po piatom kole oba tímy skončili s 18 bodmi zhodne na prvom mieste tabuľky a o víťazovi turnaja nakoniec musel rozhodnúť rozdiel daných a inkasovaných bodov. Trofej šampiónov vo výsledku už siedmykrát putovala na ostrovy.

Silné dôvody pre výhru?

Anglicko bude na turnaji hnané ešte ďalšou nemalou motiváciou. Je to totiž presne 150 rokov, kedy národný tím s ružou na prsiach odohral vôbec prvý zápas. V roku 1871 sa v Edinburghu stretol s výberom Škótska a zhodou okolností k výročnému zápasu o trofej Calcutta Cup dôjde už počas prvého víkendu tohtoročných Six Nations. Tentoraz sa bitka odohrá na pôde anglického svätostánku Twickenhamu.

Veľký otáznik naďalej visí nad drakmi z Walesu. V roku 2019 úplne dominovali, vyhrali všetkých päť zápasov a po piatykrát sa stali šampiónmi turnaja. V minulom roku však na predchádzajúci úspech nenadviazali a s jedinou výhrou skončili na predposlednom mieste. S novým ročníkom však prichádza nová šanca a tréner Wayne Pivac v honbe za lepším umiestnením radikálne obmenil zostavu.

Kto má ešte šancu?

Reputáciu si bude chcieť zlepšiť čierny kôň turnaja Taliansko, ktoré sa k piatim ragbyovým veľmociam pripojilo až v roku 2000. Od tých čias pätnásťkrát dostalo trofej „Drevenej lyžice“ pre posledný celok tabuľky. Najjužnejší tím súťaže spravidla drží tempo v prvom polčase, ale v druhej štyridsaťminútovke skrátka na papierovo lepšie tímy nestačí.

Víkendový program

V dňoch 13. a 14. februára sa odohrajú celkom tri zápasy, ktoré by ste si určite nemali nechať uniknúť. Spomínané Taliansko, ktoré sa bude pokúšať dostať z pozície fackovacieho panáka, sa stretne so silným Anglickom. Či si s ním hrdý Albion opäť nebude brať servítky, ako v minulom roku, keď ich súboj skončil 34:5 v prospech bielych, sa dozviete ako prví, zápas môžete sledovať v sobotu 13. februára na stanici Nova Sport 1 HD od 15.10.

Ihneď po skončení tohto mača sa do toho pustia borci zo Škótska a Walesu. Už teraz môžeme s istotou povedať, že si tímy naozaj nedajú nič zadarmo. Škóti v minulom ročníku vyhrali tesný zápas v pomere 14:10 a slávili tak historickú výhru. Nad Walesom sa im podarilo vyhrať po 18 rokoch a svoj minuloročný úspech budú chcieť bezpochyby zopakovať.

V poslednom zápase toho víkendu sa stretne Francúzsko s Írskom. Tí z vás, ktorí si pamätajú vlaňajší ročník, si už iste mädlia ruky, pretože sa očakáva skvelé ofenzívne predstavenie. Minulý rok tento zápas skončil 35:27 v prospech francúzskeho národného tímu a druhý najväčší favorit turnaja bude určite chcieť tento výsledok zopakovať. Aj tento zápas ponúkne program Nova Sport 1 HD, na Valentínsku nedeľu si ragbyovú romantiku budete môcť vychutnávať od 15.55.

Program Six Nations 2021

Sobota / 6. februára 
Taliansko vs. Francúzsko 
15.10 (1. kolo) 

Sobota / 6. februára 
Anglicko vs. Škótsko 
17.40 (1. kolo) 

Nedeľa / 7. februára
Wales vs. Írsko 
15.50 (1. kolo) 

Sobota / 13. februára
Anglicko vs. Taliansko 
15.10 (2. kolo) 

Sobota / 13. februára
Škótsko vs. Wales 
17.40 (2. kolo) 

Nedeľa / 14. februára 
Írsko vs. Francúzsko
15.55 (2. kolo)

Ragbyový turnaj Six Nations

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 sobota 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC