Šport

ATP Tour: Tenisová sezona pokračuje v Miami a Monte Carle

ATP Tour
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

ATP Tour sa po prvej Davis Cupovej prestávke presunula do Spojených štátov amerických, kde sa dohral turnaj v Indian Wells. V nadchádzajúcich týždňoch nás čakajú dva veľké turnaje, poďme si ich predstaviť.

Miami open

25. marec – 5. apríl 2015
Prvou udalosťou zo série turnajov ATP World Tour Masters 1000 bude Miami Open. Na prelome marca a apríla sa zídu najväčšie svetové esá v slnečnom mestečku, kde je tenis veľmi obľúbený. Po Panthers, ktorí tu hrajú hokej a futbalových Dolphins, patrí jarný tenisový turnaj k udalostiam, ktoré „musíte vidieť, ak zavítate na Floridu“. 
 
Miami Open má dlhoročnú tradíciu. Prvýkrát sa uskutočnil v roku 1985, v minulosti tu víťazili také hviezdy, ako napríklad Andre Agassi, Mats Wilander alebo aj Ivan Lendl a Miloslav Mečíř. Najčastejším víťazom je so šiestimi titulmi práve Andre Agassi. Svetová jednotka Novak Djokovič však slávnemu Američanovi šliape na päty, keď si tento rok brúsi zuby už na svoj piaty titul. V Miami samozrejme je jedným z najobľúbenejších účastníkov turnaja, miestne publikum ho doslova zbožňuje. Od roku 1987 sa Miami Open organizuje v tenisovom centre v Crandon Parku. Centrálny kurt sa môže pochváliť kapacitou 13 800 divákov, okrem neho sa pre turnajové účely využíva ešte ďalších jedenásť kurtov plus ďalších šesť tréningových. Turnaj sa hrá na rýchlom tvrdom povrchu, v areáli ale nájdete aj antukové a trávnaté kurty.
 
S viac ako desiatimi miliónmi dolárov na odmeny pre mužskú a ženskú časť patrí Miami Open k najväčším turnajom v rámci ATP a WTA. Deväťkrát v posledných trinástich rokoch bol zvolený za turnaj roka na okruhu ATP, v roku 2004 aj v ženskej kategórii. O tom, že je turnaj naozaj veľmi obľúbený svedčí fakt, že ho v posledných piatich rokoch navštívilo vždy viac ako 300 tisíc fanúšikov. V roku 2012 zavítalo do Crandon Parku 326 131 divákov, čo je momentálny rekord v návštevnosti miamského turnaja.
 
Posledný ročník turnaja bol prenášaný do 193 teritórií po celom svete a získal odhadom až 14 tisíc hodín televízneho pokrytia.
 
Čo sa týka vstupeniek, tak cena celodenného vstupu do areálu stúpa s priebehom turnaja. Zatiaľ čo na prvé kolo sa dostanete za tridsať dolárov, vstup na finálový deň zakúpite najlacnejšie za 120 dolárov.
 
Poďme sa pozrieť na odmeny pre víťaza. Na toho, kto ovládne tridsiaty prvý ročník Miami Open, čaká krásnych 900 tisíc dolárov a tisíc bodov do tabuľky ATP. Celková suma pre hráčov v mužskej časti turnaja je tento rok 
5 381 235 dolárov. 
 
Na koho sa môžeme tešiť? Aj tento rok sa očakáva účasť najväčšej tenisovej smotánky. Djokovič, Federer, Nadal, Murray, Berdych, ale aj Juan Martin Del Potro. Títo všetci a mnohí ďalší si už brúsia zuby na výhru na Miami Open. V ženskej časti turnaja patrí medzi favoritky minuloročná víťazka Serena Williamsová spolu s Máriou Šarapovovou a Genie Bouchardovou.
 

Monte Carlo

12. – 19. apríl 2015
Antukovú sezónu odštartuje v rámci ATP Masters 1000 turnaj v Monte Carle. Naplánovaný je na tretí týždeň v apríli a podobne ako Miami Open sa ho zúčastní väčšina známych tenisových tvárí.  
 
V roku 2006 oslávil svoje sté výročie a na okruhu ATP patrí k najtradičnejším turnajom, a to predovšetkým vďaka svojej veľkolepej lokácii. Monte Carlo Rolex Masters sa totiž odohráva priamo na Francúzskej riviére, známej ako Azúrové pobrežie. Pri nepodarenom údere tak loptičky lietajú až priamo do mora. Slovami tenistov má turnaj v Monte Carle dokonalé čaro a bezpochyby patrí k jednému z najobľúbenejších turnajov na okruhu, a to aj napriek tomu, že trvá iba týždeň. 
 
Komu turnaj vyslovene vyhovuje je Španiel Rafael Nadal. V Monte Carle zvíťazil osemkrát, a to dokonca v jednej dlhotrvajúcej šnúre výhier. Medzi rokmi 2005–2012 tu nenašiel premožiteľa. Poraziť Nadala sa podarilo až Djokovičovi vo finále 2013. Ľavoruký virtuóz, ako Španiela často prezývajú, drží fantastickú bilanciu, na turnaji v Monte Carle si pripísal päťdesiat výhier a iba tri porážky.
 
Po dvoch neúspešných rokoch je to teda znovu Rafa, kto je hlavným favoritom na víťazstvo v turnaji. Tenisoví fanúšikovia určite vedia, že práve na antuke je Španiel dominantný a dlhé roky nepoznal konkurenta, ktorý by ho na oranžovom povrchu dokázal presvedčivo poraziť. Vlaňajší ročník ovládol celkom prekvapivo Stan Wawrinka, keď vo finále porazil v troch setoch krajana Federera. Tento rok sa môžeme tešiť ako na oboch spomínaných Švajčiarov, tak aj na ďalšie ikony, Djokoviča, Berdycha, Ferrera a ďalších.
 
Vstupenky na centrálny kurt sa dajú kúpiť od dvadsiatich štyroch dolárov. Na finále sa môžete dostať za 60 dolárov, pokiaľ si ale radi priplatíte za kvalitné miesta, cena vstupenky sa vyšplhá až na 150 dolárov.
 
Turnaj je dotovaný 3,2 miliónmi dolárov, víťaz sa môže tešiť na 628 tisíc.

ATP Tour

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 štvrtok 2. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC