Film / seriál

Život z vesmíru

Sci-fi thriller Astronautova žena
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Niektoré povolania sú rizikové, nikdy neviete, či sa vaša drahá polovička vráti v poriadku domov.

Niektoré povolania sú však extrémne rizikové. Jillian (Charlize Theron), vo filme Astronautova žena, pracuje ako učiteľka, ale jej manžel Spencer (Johnny Depp) je astronaut z radov NASA. Zatiaľ sa zo všetkých misií vrátil, aj z tej poslednej, na ktorej však došlo k nehode. Jillian je šťastná, že všetko prežil, lenže Spencer už nie je ako predtým. Čo sa na vesmírnej stanici naozaj prihodilo? Išlo len o „nevinný“ výbuch, technickú poruchu, alebo je za všetkým oveľa viac? A čo dieťa, ktoré Jillian čaká, kto je vlastne skutočný otec? Ako sa totiž zdá, Spencer svojej žene niečo tají...

Trochu iný votrelec

Sci-fi thriller Astronautova žena zachytáva vo svojej podstate jednoduchú zápletku – čo všetko sa môže stať, keď žena čaká dieťa, ktoré nie je tak úplne jej manžela. Už toto vystačí na poriadnu drámu, ale predstavte si, že skutočným otcom je „niečo“ z vesmíru. Ako sa v takejto situácii zachovať? Navyše, keď vášho muža ono „čosi“ ešte posadlo a stáva sa z neho bezcitný netvor v ľudskom tele.

Zabil si môjho manžela!
Áno, a potom som sa vyspal s jeho ženou.

Film sa tak pohybuje na pomedzí sci-fi vďaka úvodnej nehode na vesmírnej stanici, ale oveľa zásadnejšie sú tu otázky partnerských vzťahov, morálne dilemy a psychológia. Astronautova žena tak podobne ako hlavný hrdina Spencer v prenesenom slova zmysle klame telom. Divákov „láka“ na vesmírne dobrodružstvo, je to však hlavne temný psychologický thriller, v ktorom podávajú skvelé herecké výkony Theron s Deppom. O oboch je známe, že sú to hereckí chameleóni a dokážu zahrať snáď kohokoľvek a čokoľvek. Deppova premena z milujúceho manžela na bezcitného psychopata, ktorý neváha „odstraňovať“ z cesty aj svojich priateľov, je bravúrna. Theron za ním však v ničom nezaostáva. Postava Jillian je veľmi komplikovaná. Predstavte si ženu, ktorá čaká svoje vysnívané dieťa. Lenže zrazu si musí priznať, že s jej manželom je niečo dosť v neporiadku. Ľudia okolo nej začínajú umierať. Rôzni agenti na ňu tlačia, nech sa svojho dieťaťa vzdá, pretože to možno vôbec nebude človek. Tehotná žena už tak prežíva obdobie ako na hojdačke a Jillian sa ocitá doslova v hororovom sne plnom konšpirácií a zločinu. A Theron túto spleť emócií divákom dokonale približuje.

Astronautova žena je scenáristicky i režisérsky dielom Randa Ravicha, ktorému sa veľmi presne podarilo zachytiť všetky vnútorné emócie. Celý film je ladený do temných farieb, takže na vás bude veľmi silno pôsobiť aj v rámci vizuálu. Rozhodne nepatrí medzi klasické akčné sci-fi dobrodružstvá. Je to skôr niečo medzi Votrelcom a Ad Astra – zaujímavá kombinácia.

Astronautova žena

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Randy Ravich

Scénár Rand Ravich

Obsadenie Johnny Depp, Charlize Theron, Joe Morton, Clea DuVall, Donna Murphy, Nick Cassavetes, Samantha Eggar

Dĺžka 105 min.

Rok 1999

AMC pondelok 31. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC