Film / seriál

Život Briana

Život Briana
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Veľkonočné obdobie je tu, tak prečo si nepripomenúť Kristov život, teda v dosť odľahčenej a zábavnej podobe.

Partičke Monty Python nie je nič sväté, naozaj vôbec nič. Vlastne by bolo trochu divné, keby ich za celý čas ich existencie nenapadlo vystreliť si z tak ikonickej postavy, akou je Ježiš Kristus. Urobiť z Krista stroskotanca a trochu šialenca si priamo nedovolili, išli na to od lesa, a tak je hlavným hrdinom ich príbehu Brian. Muž, ktorý sa narodil v rovnaký deň ako Kristus a ktorého si s ním ľudia dosť často pletú. Ich životy sa preto neustále prelínajú a nakoniec ani Brian nie je „ochudobnený“ o stretnutie napríklad s Pilátom. Život Briana je jednoducho ďalší z Pythonovských geniálnych komédií.

Nechcený spasiteľ

Najväčšou tragédiou pre Briana (Graham Chapman) je, že už má v živote všetko, teda okrem jedinej veci, nie je Boh. Nie že by chcel sám pre seba objaviť nejakú vieru, či snáď dokonca vytvoriť cirkevnú organizáciu. Priťahuje však stúpencov, ktorí sa domnievajú, že je spasiteľ, a rýchlo sa stane obdivovaným a váženým človekom, hoci sa stále snaží presvedčiť svoje (malé) zástupy, že nie je tým, kým si myslia, že je. Kdeže, spasiteľ je predsa ten druhý... Jeho nasledovníci sú však ako hluchí, nechápu, čo im Brian hovorí, nábožne ho všade nasledujú a ďakujú mu za precitnutie. Veru život ako Jesus Christ Superstar nie je ľahký.

„Skutočného“ Ježiša vo filme zazriete len dvakrát, raz v jasličkách (na rozdiel od Briana má svätožiaru) a práve, keď káže na hore. Väčšina biblických filmov zobrazuje kázne z pohľadu niekoho blízko Ježišovi alebo pohľadom akoby cez jeho rameno. Brian však nemá lístky práve do prvého radu, a tak z Ježiša takmer nič nevidí a jeho slová ani nepočuje: „Čo hovoril?“

Povzdych nad ľudským pokolením

Úspech filmu Život Briana je založený predovšetkým na Brianovom zúfalstve vyplývajúcom z presvedčenia, že je vykupiteľom bez portfólia. Je ako jeden z tých ľudí, s ktorými sa môžete stretnúť v bare a ktorí vám začnú vysvetľovať, ako by úplne pokojne mohli dokázať to, čo Elvis, keby Elvis nebol oveľa lepší. Postupne sa navyše ukáže, že Brian nie je žiadny náboženský vodca, ale že je člen podzemnej politickej organizácie, ktorá sa snaží zvrhnúť Piláta a vyhnať Rimanov zo Svätej zeme. V tejto časti si montypythonovci strieľajú z historických postáv – Piláta nechávajú šušlať tak, až sa mu za chrbtom jeho poddaní smejú. Alebo v scéne s ukameňovaním nevernej ženy sú len samé ženy, no prezlečené za mužov. Inak by sa totiž na ukameňovanie nedostali, teda na druhú stranu, kedy môžu hádzať kamene, nie byť samy ukameňované.

Ak by ste chceli hľadať v tomto filme nejaké posolstvo, tak vás sklameme. Žiadny Kristov odkaz o obeti a odpustení tu nie je. Je to skôr humorný povzdych nad ľudskou zmätenosťou, neustálym chvatom niekam za preludmi. Brian má proste smolu, takže aby ste nedopadli ako on (teraz nemyslíme, že by ste mali byť ukrižovaní), buďte radšej sami sebou, napríklad ako sú úplne svojskí Monty Python.

Zaujímavosť

George Harrison, ktorý film financoval prostredníctvom svojej spoločnosti Handmade films, si zahral malú rolu v dave nasledovníkov Briana, keď uteká pred Rimanmi.

Život Briana

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Terry Jones

Scénár Graham Chapman, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle

Obsadenie Terry Jones, Graham Chapman, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Kenneth Colley

Dĺžka 93 min.

Rok 1979

AMC sobota 27. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC