Film / seriál

Život bez života

Život bez života
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Čo je vlastne realita? A kto sme my, ľudia? Žijeme podľa svojho presvedčenia, alebo podľa nejakého cudzieho modelu?

Svet, ktorý sa neustále mení, ľudia, ktorí sa ráno čo ráno budia s novými spomienkami aj identitou, to je realita, v ktorej žije John Murdoch. Jeho mestu vládne podivná nadradená kasta, ktorá má schopnosti, o ktorých sa obyčajným obyvateľom ani nesníva. Jediný John tuší, že je niečo veľmi, ale veľmi zle. On sám nespí, a tak sa nebudí ako nový človek. Spomienky má však zahmlené a nedokáže rozhodnúť, čo je a čo nie je pravda. Jediné, čo vie iste je, že sa vymyká bežnému priemeru a že vládcovia mesta rozhodne nie sú féroví chlapíci.

Existenciálna dráma, alebo sci-fi

Smrtihlav Alexa Proyasa sa vlastne len pýta, čo z nás robí človeka a či je možné nás pripraviť o ľudskosť. A tak vytvára zvláštnych vládcov-cudzincov, čo prichádzajú odkiaľsi z vesmíru a s ľuďmi začnú podivne experimentovať. Nezaujíma ich, koľko toho ľudia vydržia, čo všetko dokážu vytvoriť alebo čo všetko prežijú. Zaujíma ich oveľa jednoduchšia, ale svojím spôsobom rozhodujúca vec pre každého z nás – naša pamäť. Ak sme akýsi úhrn všetkého, čo sa nám kedy prihodilo a nezmazateľne sa zapísalo do našich myslí, čím sa staneme, keď o všetky spomienky prídeme? A je možné naše harddisky donekonečna prepisovať?

Najprv prišla tma, potom prišli cudzinci.

Títo podivní vládcovia neustále menia identitu každého človeka v meste. Vždy presne o polnoci sú staré spomienky vymazané a nahradené novými. Ale tu prichádza ďalší háčik, je vôbec aj stanovená hodina reálna? Je vôbec niečo v tomto podivnom svete reálne? Veď ľudia tu sú len pokusné stroje, ktoré pracujú tak, ako ich ich majitelia naprogramovali. A v tom všetkom sa snaží aspoň nejako zorientovať John Murdoch (Rufus Sewell). Existuje akési tajomné sérum, ktoré vedci vstrekujú do tiel testovaných osôb. Tie potom po prebudení nemajú žiadne spomienky na predchádzajúci deň. Ale tak úplne o ne neprichádzajú, sú totiž starostlivo uložené v centrálnej pamäťovej banke.

Keď sa vkradne chyba...

Človek je tvor veľmi odolný, a tak sa jedného dňa stane, že práve Murdochova imunita začne so sérom bojovať. Posledná injekcia nezapôsobí, ako by mala, a on si zrazu spomína aspoň na časť udalostí minulého dňa. Na prvý pohľad to nevyzerá ako veľká vec, ale pre vládcov sa jedná o obrovskú a náhlu hrozbu. Čo keď sa niečo podobné začne diať u ďalších ľudí? Čo ak sú ich mysle ovládateľné len krátkodobo? A skutočne, zrazu začína Murdoch narážať na podobné osoby, ktoré mu pomáhajú skladať celý príbeh dohromady. Postupne odhaľuje desivé tajomstvo o vládcoch-cudzincoch, ktorí sa veľmi zvláštnym spôsobom snažia zachrániť svoju vlastnú civilizáciu.

Smrtihlav nie je len obyčajné sci-fi a patrí k tomu najlepšiemu vo svojom žánri za posledných dvadsať rokov, čo by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Smrtihlav

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Alex Proyas

Scénár Alex Proyas, Lem Dobbs, David S. Goyer

Obsadenie Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, William Hurt, Richard O'Brien, Ian Richardson, Bruce Spence

Dĺžka 103 min.

Rok 1998

AMC nedeľa 5. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC