Film / seriál

Zakázaná láska

Zakázaná láska
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Príbeh Rómea a Júlie z newyorskej štvrti West Side očaril divákov na divadle aj na filmovom plátne. A dnes patrí k muzikálovým legendám.

Klasický príbeh zakázanej lásky jednoducho nikdy neomrzí. Skvelá aktualizácia, kedy k nepriateľským stranám nepatria rodiny, ale pouličné gangy, je doplnená výnimočnou hudbou a rovnako tak výnimočnými choreografiami. Tento muzikál vsádza na romantiku, avšak v temnejších kulisách veľkomestskej divokej ulice, vďaka čomu má švih a bude baviť aj menej romantické duše. O West Side Story sa proste dá písať len v superlatívoch, pretože keď sa do seba pustia Tryskáči a Žraloky, je to poriadna jazda!

Možno existujú ešte obľúbenejšie klasické muzikály ako Spievanie v daždi či My Fair Lady, ale West Side Story sa ani po viac ako pol storočí medzi nimi nestratil. Hlavnú zásluhu na tom majú piesne Leonarda Bernsteina a Stephena Sondheima a úchvatný výkon Rity Moreno a Georgea Chakirisa, tou najväčšou peckou tohto filmu sú však choreografie Jeromeho Robbinsa. A ani autor predlohy Arthur Laurents sa nenechal zahanbiť, jeho aktualizácia príbehu Rómea a Júlie ctí Shakespearovu pôvodnú hru, no s témou zakázanej lásky sa pohráva na svoju dobu veľmi odvážne. Dávať dohromady Portoričanov a belochov bola na začiatku šesťdesiatych rokov v USA celkom ošemetná vec. Niet preto divu, že sa film v dobových recenziách dočkal aj ostrej kritiky. Predovšetkým „neshakespearovský“ koniec, kedy neumrú obaja milenci, bol braný ako pohŕdanie anglickým dramatickým klasikom.

Z dnešného pohľadu sú vo filme niektoré scény veľmi naivné – drsní chlapci z gangov sú až podozrivo nažehlení a napomádovaní, záverečné zmierenie potom zaváňa skôr podaním rúk na uzmierenie niekde na letnom tábore, než zmierením drsných chlapíkov. Tak alebo onak, to všetko nakoniec prevalcuje hudba a choreografia (aj keď niektoré zlé jazyky po premiére písali, že podivná hudba a tanečné kreácie pôsobia až „choro“).

Robbins je skvelý choreograf a v pohyboch tanečníkov dokázal odraziť temné stránky príbehu i samotnej hudby. Aby aj nie, keď sa vraj po prečítaní scenára opýtal: „O čom sa tu tancuje?“ Preto už v úvode môžete sledovať, ako členovia gangov tancujú ako jeden muž a zároveň každý trochu inak. Príde vám to čudné? Pozrite si film a pochopíte. Film, v ktorom sa vraždí, každý je plný predsudkov, dokonca dôjde aj na pokus o znásilnenie, jednoducho nemôže byť plný príťažlivých sladkých melódií a romantických tančekov. Musí v ňom byť niečo zvláštne, iné, možno čudácke a drsné.

West Side Story je bez rečí muzikálová klasika a dnes už tiež legenda, preto by ste si tento film nemali nechať ujsť.


Zaujímavosť

Robert Wise si pôvodne predstavoval, že Tonyho by mohol hrať sám Elvis Presley.

West Side Story

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Robert Wise, Jerome Robbins

Scénár Ernest Lehman, Jerome Robbins (divadelní hra), William Shakespeare

Obsadenie Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, George Chakiris, Rita Moreno, Simon Oakland, William Bramley

Dĺžka 151 min.

AMC pondelok 30. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC