Film / seriál

Za to môže Rio

Za to môže Rio
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Letné Rio, mesto plné vášne a samby, to je sen snáď všetkých Európanov. Niektorí sa ale rozvášnia až moc...

Keď sa dvaja najlepší priatelia vydajú na obyčajnú obchodnú cestu do Brazílie, okrem uzavretia zmlúv a príjemného počasia neočakávajú nič ďalšie. Vezmú so sebou svoje dcéry, nech majú spoločnosť – a dievčatá sa zároveň pobavia. Lenže keď Victor Lyons (Joseph Bologna) zistí, že sa jeho dcéra pobláznila do nejakého postaršieho pána, chytí ho amok. V pátraní mu má pomôcť priateľ, tomu sa však záležitosť moc riešiť nechce. Napríklad preto, že práve on je oným tajomným mužom, ktorého hľadajú.

Nikdy nie ste dosť starí na bláznovstvá

Jedno upozornenie hneď v úvode, ak nebudete tento film brať ako jednu veľkú šialenosť a nadsádzku, potom sa pri ňom moc nepobavíte. Ak však pristúpite na to, že láska kvitne v každom veku, mladé dievčatá sú viac ako impulzívne a otcovia to so starostlivosťou často dosť preháňajú, a všetko si vynásobíte tak desaťkrát v duchu šialených talianskych alebo francúzskych komédií, potom sa budete chytať za brucho od začiatku do konca.

Základná dejová linka – vzťah mladučkého dievčaťa s o tridsať rokov starším mužom – možno niekomu pripomenie slávnu Lolitu, lenže tá bola vystavaná na vážnom dramatickom spracovaní. A práve preto tu všetka podobnosť končí. Nečakajte žiadne filozofické rozjímanie nad životom, mravnosťou, alebo nemravnosťou takéhoto vzťahu. Tešte sa len z absurdných situácií, z vtipných scén a hlavne hereckého obsadenia. Režisér Stanley Donen (Spievanie v daždi) sa proste odviazal a s ním aj celý štáb. Joseph Bologna ako pološialený otec si vyslovene užíva rolu, v ktorej nemusí byť za elegána ani intelektuála. Podobne je na tom aj jeho kolega Michael Caine (ktorý sa určite skvele bavil pri jemne šteklivých scénach s mladou herečkou). A krásna Michelle Johnson ako obletovaná dievčinka v slnečnom Riu určite tiež nijako netrpela. K najvtipnejším scénam patrí určite tá Cainova, kedy sa snaží skrývať svoje veľké zuby, ktoré ho ako milenca môžu pred priateľom prezradiť. Ak niekto niekedy pochyboval o Cainovom komediálnom talente, mal by si pozrieť tento film.

Iste, nejedná sa o veľkolepý film, ktorý by vás takpovediac zrazil na zem, ale ako letná oddychová komédia je to síce trošku šialená, no zábavná vec. Keď si k nej navyše namiešate nejaký osviežujúci nápoj, možno vás pobaví ešte viac. Avšak pozor na to, kým sa potom necháte okúzliť...

Za to môže Rio

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Stanley Donen

Scénár Charlie Peters, Larry Gelbart, Claude Berri

Obsadenie Michael Caine, Joseph Bologna, Demi Moore, Valerie Harper, Michelle Johnson, José Lewgoy, Lupe Gigliotti

Dĺžka 100 min.

Rok 1984

AMC streda 20. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC