Film / seriál

Oslava speváčky, ku ktorej sláva nebola vždy láskavá

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody – dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Biografia jednej z hudobných ikon dáva veľmi podrobne nahliadnuť do jej života. Od prvých začiatkov v gospelovom zbore cez vrcholné obdobie až po jej pád. Film sprevádzajú speváčkine najväčšie hity.

V poslednom čase sa s hudobnými biografiami doslova roztrhlo vrece. A vlastne, prečo nie. Hudba je všadeprítomná a diváci si príbehy jej ikon zamilovali. Spomeňme len niektoré z nich: skvelý Ray o živote Raya Charlesa, šibalský Rocketman o Eltonovi Johnovi alebo Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym, frontmanovi slávnej skupiny Queen. A práve od scenáristu naposledy spomínaného filmu Anthonyho McCartena je aj film z roku 2022 Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody nazvaný podľa jedného z jej najväčších hitov. Réžie filmu sa ujala herečka a režisérka Kasi Lemmons, ktorú sme ako herečku mohli vidieť napríklad v Mlčaní jahniat po boku Anthonyho Hopkinsa. Z jej režisérskych počinov spomeňme napríklad film o väzňovi, ktorý sa stane rozhlasovou moderátorskou hviezdou – Talk to Me.

Za všetkým hľadaj muža

Lemmons spoločne s McCartenom natočili film, ktorý prináša na kariéru Whitney Houston veľmi komplexný pohľad. Okrem iného predstavujú postavy, ktoré mali na jej hudobný rast zásadný vplyv. Jedným z tých najdôležitejších bol svetovo uznávaný americký producent, dnes deväťdesiatjedenročný Clive Davis, držiteľ piatich Grammy, ktorý stál za úspechmi takých hviezd, ako sú alebo boli Janis Joplin, Carlos Santana, Bruce Springsteen, Billy Joel, Aerosmith či Westlife. A svetu priniesol aj Whitney Houston, ktorú, ako to už býva, náhodne počul spievať v jednom z mnohých hudobných klubov. Vo filme ho hrá skvelý Stanley Tucci. Ďalším dôležitým mužom bol speváčkin manžel Bobby Brown (Ashton Sanders) a ich aféry prepieral bulvár naprieč celým svetom.

Neviem spievať načierno ani nabielo, ale viem spievať!
Odpoveď Whitney Houston reportérovi na otázku, prečo niektorí ľudia tvrdia, že jej hudba nie je ani dosť čierna, ani dosť biela…

Vrcholy a pády

Tvorcovia sa snažili zobraziť to dobré aj to zlé v živote speváčky. Nebáli sa dotknúť ani jej vzťahu s priateľkou Robyn, spomínané sú aj jej problémy s otcom, a nevyhli sa ani drogovej závislosti Whitney Houston, ktorá nakoniec vyústila v odvykaciu liečbu a de facto v nový začiatok. Bohužiaľ s drogami Houston bojovala až do konca života a veľkou mierou sa podieľali aj na jej predčasnej smrti v roku 2012, kedy odišla iba v 48 rokoch.

Angličanka žiari

V úlohe Whitney Houston žiari anglická herečka Naomi Ackie (30). Jej stvárnenie speváčky je autentické, surové a emočné. Je jasné, že sa na rolu starostlivo pripravovala. Dokonca naspievala aj niektoré piesne, ktoré potom tvorcovia spojili s pôvodným hlasom Houston. Samozrejme, že hudba má v tomto filme dôležitú úlohu, zaznie tu množstvo hitov, okrem titulnej piesne I Wanna Dance With Somebody aj I Will Always Love You, ktorá sa stala ústredným hudobným motívom blockbusteru Osobný strážca, kde si Houston zahrala rolu speváčky po boku Kevina Costnera.

Producent Clive Davis povedal o filme Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody pre denník USA Today, že je to „veľmi úprimný a veľmi realistický príbeh“ a k výkonu Naomi Ackie dodal: „Veľmi na nás zapôsobilo, ako sa jej podarilo zachytiť osobnosť Whitney Houston.“ Lepšie odporúčanie film asi nepotrebuje…

Naomi Ackie (*  2. novembra 1992)

Anglická herečka. Televízny debut si odbyla v kultovom seriáli Doctor Who v roku 2015, kde si zahrala v epizóde Face the Raven. Za úlohu Bonnie v televíznom seriáli The End of the Fu***ing World získala cenu British Academy Television Awards. Známa je aj vďaka úlohe Jannah z filmu Star Wars: Vzostup Skywalkera. Za svoj výkon v úlohe speváčky Whitney Houston bola Britskou filmovou akadémiou (British Academy Film Awards) nominovaná na cenu Rising Star.

Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Kasi Lemmons

Obsadenie Stanley Tucci, Tamara Tunie, Clarke Peters, Naomi Ackie, Ashton Sanders, Nafessa Williams, Tanner Beard

Dĺžka 145 min.

Rok 2022

HBO nedeľa 27. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC