Film / seriál

Elton John miluje hudbu a nenávidí sám seba

Muzikál Rocketman
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Po Bohemian Rhapsody prichádza ďalší životopis globálnej rockovej hviezdy. Príbeh Eltona Johna vo filme Rocketman je ale divokejší, zábavnejší a odvážnejšie rozprávaný ako biografia Freddieho Mercuryho.

Na Bohemian Rhapsody nie je možné v súvislosti s Rocketmanom nemyslieť, pretože oba filmy spája mnoho styčných bodov. Oba hudobné životopisy išli do kín pomerne rýchlo po sebe ako pred časom podobne ladené filmy Ray a Walk the Line. Oba sa odrážajú od skutočných príbehov slávnych spevákov, hudobníkov a skladateľov, ktorých kariéry kulminovali v 70. a 80. rokoch – v prvom prípade Freddieho Mercuryho z Queen, v druhom Eltona Johna. Oba filmy začínajú v kľúčovom bode ich kariér, vracajú sa na začiatok a sledujú ich cestu na vrchol, ale tiež k problémom so závislosťami aj s vlastnou sexualitou. Manažérom Queen aj Eltona Johna bol neslávne slávny John Reid, ktorému je hlavne v Rocketmanovi venovaný značný priestor. A obidva filmy režíroval Dexter Fletcher: Bohemian Rhapsody dorobil po indisponovanom Bryanovi Singerovi, Rocketman už bol celý jeho.

Kde naopak ležia rozdiely? Film o Mercurym sa síce viac drží faktov, ale je úzkostlivo krotký, zatiaľ čo film o Eltonovi si chvíľami až bláznivo vymýšľa, ale je vernejší muzikantovmu životnému pocitu. Bohemian Rhapsody zožala kritiku za to, že pod tlakom pozostalých členov skupiny Queen priniesla príliš „vyčistený“ a uhladený pohľad na Freddieho život – hlavne čo sa týka jeho výstrelkov a nezhôd v rámci skupiny. Rocketmana si Elton John supervizoval sám – a nebál sa nechať v ňom zo seba urobiť tragikomického šaša aj ľútostivú trosku. Producenti na neho naliehali, aby bol Rocketman mládeži prístupný. Spevák na to odpovedal, že on teda „mládeži prístupný“ život rozhodne nežil.

Spievanie, farby a svojrázna interpretácia – Rocketman je naozajstný muzikál

Rocketman je oproti Bohemian Rhapsody naozajstný muzikál: postavy znenazdajky prechádzajú do spevu a tanca a rozpútavajú tak veľkolepé hudobné čísla s fantastickou výpravou a choreografiou. Eltonovo detstvo a dospievanie sprevádzajú pouličné a krčmové prevedenia jeho rokenrolových hitov The Bitch Is Back a Saturday Night's Alright (For Fighting), dno osobnej krízy podfarbí titulný Rocket Man, na terapiu spevák nastúpi pri zvukoch melancholickej piesne Goodbye Yellow Brick Road. Film je totiž (opäť podobne ako Bohemian Rhapsody) vyrozprávaný v retrospektíve ako Eltonovo spomínanie na skupinovej terapii, kam vyhorený muzikant v roku 1988 nastúpil kvôli závislostiam na alkohole, kokaíne, sexe a nakupovaní a kvôli bulímii. K takto sebadeštruktívnemu spôsobu života ho doviedol hlavne nedostatok lásky v detstve, strávenom s citovo chladnými rodičmi.

Herca Tarona Egertona k úlohe Eltona Johna usmerňoval sám osud. Eltonov hit Your Song Egerton spieval na prijímačkách na divadelnú školu. Jeho ďalšiu pieseň I'm Still Standing mal v repertoári v rámci animovaného filmu Spievaj. Egerton sa v Rocketmanovi nesnaží Eltonovi podobať tak dokonale ako Rami Malek Freddiemu Mercurymu v Bohemian Rhapsody: nekopíruje každé jeho gesto, pokúša sa o vlastnú interpretáciu. Piesne v Rocketmanovi aj sám spieva, zatiaľ čo Malekov hlas bol vo filme zmixovaný dohromady s Freddieho spevom a s prejavom kanadského speváka Marca Martela.

Taron Egerton

Herec waleského pôvodu v mladosti precestoval celú Veľkú Britániu, vďaka čomu vie používať rad prízvukov. Prešiel prípravou hereckou, tanečnou i speváckou. Zažiaril v sérii špionážnych paródií Kingsman, s režisérom Fletcherom spolupracoval aj na športovom filme Orol Eddie.

Zaujímavosti

Scenárista Rocketmana Lee Hall napísal podľa filmu Billy Elliot aj muzikál, v ktorom sa Elton John veľkou mierou angažoval. Vo filme Billyho stvárnil Jamie Bell, ktorý v Rocketmanovi hrá Eltonovho textára Bernieho Taupina.

Elton John je známy svojou záľubou v extravagantných okuliaroch. Jeho predstaviteľ Taron Egerton vo filme vystrieda 53 rôznych párov.

Producenti na Eltona Johna naliehali, aby bol Rocketman mládeži prístupný. Spevák na to odpovedal, že on teda „mládeži prístupný“ život rozhodne nežil.

Pozrite si aj

Ray

Životopis muzikanta Raya Charlesa, ktorého genialita bola vykúpená sebadeštruktívnym správaním v podobe drogovej závislosti a poznamenaná traumou zo straty brata. Oscar pre Jamieho Foxxa v hlavnej úlohe.

Walk the Line

Veľmi podobný model ako Ray: countryová star Johnny Cash (Joaquin Phoenix) v najťažšom období kariéry prekonáva vlastných démonov a bojuje o podporu svojej životnej lásky June. 

Rocketman

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,8 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemart

Réžia Dexter Fletcher

Scénár Lee Hall

Obsadenie Bryce Dallas Howard, Richard Madden, Taron Egerton, Stephen Graham, Jamie Bell, Tate Donovan, Harriet Walter

Dĺžka 120 min.

Rok 2019

HBO sobota 15. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC