Film / seriál

I Want to Break Free

I Want to Break Free
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Nielen pre tých, ktorí svoju búrlivú mladosť prežívali v 80. rokoch, je dodnes kapela Queen ikonická. Ich piesne pozná aj dnešná mládež a „Queeni“ tak patria neodmysliteľne k nesmrteľným legendám svetovej populárnej hudby.

Vlastne je zvláštne, že Bohemian Rhapsody bola natočená ešte len vlani, respektíve bola uvedená v kinách. Ale všetko má svoj čas. Hoci bolo dopredu jasné, že film bude vďaka hlavnej postave a piesňam Queen úspešný, jeho realizácia trpela mnohými pôrodnými bolesťami.

Ako keby v súlade s Mercuryho rozháraným životom sprevádzala vznik filmu jedna kontroverzia za druhou. Striedali sa predstavitelia hlavných úloh, v priebehu natáčania bol dokonca „vymenený“ režisér. Pôvodne mal Mercuryho hrať britský komik Sacha Baron Cohen a réžie sa ujať Stephen Frears. Členom skupiny Queen sa však zdalo, že sa film zaoberá len frontmanom kapely a vynecháva ostatných. Tak či tak, nakoniec vznikol unikátny film o hudobnej legende 80. rokov, a tým myslíme ako Mercuryho, tak aj samotných „Queenov“.

Len čo malo štúdio konečne hlavného herca, mohlo sa začať. Freddie Mercury (Rami Malek), rodený Farrokh Bulsara, bol indického pôvodu a jeho rodina sa do Veľkej Británie prisťahovala zo Zanzibaru, keď mal Freddie 17 rokov. Výborný pianista s neuveriteľným hlasovým rozsahom (vraj až 4 oktávy) miloval západnú popovú hudbu a sníval o hviezdnej kariére, k čomu mal v Anglicku rozhodne bližšie ako doma na Zanzibare. V roku 1970 sa mu konečne jeho sen začal plniť. Vďaka svojmu nezabudnuteľnému hlasu a svojskej drzosti sa stal spevákom v miestnej rockovej kapele. Tú však čoskoro začal pretvárať na svoj obraz, hudobne i vizuálne (niektoré jeho kostýmové kreácie boli na 70. roky dosť divoké).

Filmový príbeh sa sústredí nielen na kapelu, ale aj na Freddieho život. Sú tu zachytené komplikované vzťahy s rodičmi, kontroverzný vzťah s priateľkou Mary Austin (Lucy Boynton) aj jeho vzťahy s mužmi a vyrovnávanie sa s homosexualitou. Zásadná však zostáva hudobná kariéra, ktorá sa vyvíjala veľmi dobre. Teda až do príchodu Freddieho osobného manažéra Paula Prentera (Allen Leech) a manažéra skupiny Johna Reida (Aidan Gillen). Prenter mal, aspoň podľa filmu, na Freddieho deštruktívny vplyv, povzbudzoval ho v jeho sólovej kariére a systematicky kapelu rozkladal. Všetko nakoniec vyvrcholí návratom Freddieho do kapely a brilantnou scénou z londýnskeho štadióna Wembley, kde sa v roku 1985 konal koncert Live Aid. Tam Queen úplne excelovali a prevalcovali hviezdy ako U2, The Who, David Bowie a Paul McCartney.

Fascinujúci výlet do sveta hudobnej legendy, ktorá aj napriek svojmu úspechu nikdy nemala na ružiach ustlané

Film Bohemian Rhapsody rozhodne nie je dokonalým odtlačkom histórie. Za väčšinu rozporov mohli rozdielne predstavy tvorcov o tom, aký veľký dôraz klásť na zobrazovanie Mercuryho smrteľnej choroby. Niektorí tiež kritizovali, že Freddie bol oveľa pompéznejší aj v súkromí, že bol skrátka oveľa väčší búrlivák a divoch. Ale Bohemian Rhapsody nie je bulvárny film, nie je to ani dokument, a tak niečo určite bolo inak, niečo tvorcovia vynechali, niečo pridali. Filmu herecky kraľuje excelentný Malek a vy čoskoro zabudnete, že sledujete herca hrajúceho Freddieho a uveríte, že sledujete ozajstného Freddieho. A záverečný koncert… To je hudobná i vizuálna slasť. Najväčšia sila filmu Bohemian Rhapsody spočíva v hudobných pasážach. Tie životopisné sú vždy akoby o krok pozadu, ale zásluhou úchvatnej hudby a tiež vďaka hereckému výkonu Ramiho Maleka ide o fascinujúci výlet do sveta hudobnej legendy, ktorá aj napriek svojmu celosvetovému úspechu nikdy nemala na ružiach ustlané.

Rami Malek

Rami Malek je syn egyptských emigrantov, čo ho čiastočne spája s pôvodom Mercuryho. Do roku 2017 sa objavoval v menších rolách v seriáloch (Ženy z rodu Gilmorovcov). Väčšia seriálová príležitosť prišla so sériou Mr. Robot. Na filmovom plátne prerazil len nedávno (remake Motýlik). Získal Oscara za stvárnenie Mercuryho v Bohemian Rhapsody.

Zaujímavosť

Skupina Smile, ku ktorej sa Mercury pridal a z ktorej vzišli Queen, sa tak volala preto, že Roger Taylor sa mal stať zubárom.

Pozrite si aj

Ray

Ray Charles je ďalší z hudobných legiend a ikon. A jeho život rozhodne nebola prechádzka ružovou záhradou. Ako malý bol svedkom smrti svojho brata a veľmi skoro prišiel o zrak. Jediné, čo mu zostalo a vďaka čomu sa v živote vždy so všetkým vyrovnal, bola hudba. Vynikajúca hudba!

Walk the Line

Hlboký hlas, ostrý zvuk gitary a povesť búrliváka. Taký bol Johnny Cash a také zostali jeho piesne. Vo skvelom životopisnom filme excelujú herecky aj hudobne Joaquin Phoenix a Reese Witherspoon.

Bohemian Rhapsody

Film / seriál
Hodnotenie FDB 89,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Bryan Singer, Dexter Fletcher

Scénár Anthony McCarten

Obsadenie Rami Malek, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Mike Myers, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander

Dĺžka 135 min.

Rok 2018

HBO2 streda 2. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC