Film / seriál

Vzostup Skywalkera

Sci-fi film Star Wars: Vzostup Skywalkera
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Najskôr natočili diel číslo štyri, potom päť a šesť, o veľa rokov neskôr jednotku, dvojku a trojku. Potom sedem, osem, potom ešte dva filmy, ktoré očíslované nie sú, no a teraz deviatku. Asi nie sme sami, kto to prestal počítať, proste keď niečo vyjde, pozrieme si to. Je to síce komplikované, ale špičkové. Niečo ako sushi.

Alebo lasagne. Laikovi taktiež nie je úplne jasné, ako sa robia. Ale stačí sústo a rozplývate sa. A Star Wars patria k jedným z mála nadmieru kvalitných filmových svetov, prepracovaných lepšie ako v hocktorom seriáli. Vesmír so svojou funkčnou politikou, ekonomikou a sociálnym systémom. Jeden z tých projektov, kde sa môžete úplne uvoľniť, roztiecť sa v kresle kina a neriešiť nič, pretože viete, že o vás bude umelecky a remeselne postarané. Že to bude fungovať, že budete ako v plienkach, v materskom objatí pri plnom prsníku Georgea Lucasa a J. J. Abramsa, ktorí vás nasýtia tým najlepším.

Pôvodný plán bol urobiť deväťdielne epično, lenže to sa dnes nenosí, kravy sa doja, kým z nich niečo tečie. Zabiť Star Wars by bolo ekonomicky nezmyselné. Už Rogue One a Solo, tie dva spomínané neočíslované filmy, dali všetkým jasne na vedomie, že sa bude stavať aj mimo vopred vyznačené pole. „Posledný“ Vzostup Skywalkera teda nemusí pre fanúšikov byť dôvodom k slzám. Dvadsať päť miliárd korún to zarobilo. Dvadsať päť. A takto sa nekončí.

Jeden z najdrahších filmov na svete, ktorý predstavuje epickú výpravu do preďalekej galaxie

Táto vesmírna opera (naozajstný názov subžánru) sa bude zaoberať tým, ako Rey, Finn a Poe riešia posledný a snáď úspešný odboj proti imperátorovi Palpatinovi. Ktorý bol mŕtvy, áno, lenže už nie je. A je strašidelný, nadmieru, hrá ho ten istý herec, ktorý Palpatina stvárnil už v roku 1999, keď to bol ešte len senátor. Palpatine, nie ten herec – Ian McDiarmid do politiky nepáchol, divadlu a filmu sa venoval celý život, a to ako na pozíciách hereckých, tak aj režisérskych. Ako to skončí vám nepovieme, vedzte ale, že to bude napínavé do poslednej sekundy.

Mimochodom, ide o 7. najdrahší film na svete – teda neberúc do úvahy infláciu – čo len dokazuje, aký mamutí projekt to je a akú dôveru štúdio malo vo fanúšikovskú základňu, ktorá takúto vec musí podporiť silnou návštevnosťou, inak bude po srande. George Lucas stvoril svet podobne milovaný ako Tolkienova krajina, venovať toľko starostlivosti detailom, to sa často nerobí. Celý Marvel Cinematic Universe, ktorý má dielov viac než všetky Star Wars dohromady, nie je takýto prepracovaný. To preto, že to nie je ekonomicky motivované rozhodnutie – to by zmysel nedávalo – motiváciou tu je čistá láska k rozprávačstvu, to je to, čo dalo tomuto vesmíru zrodiť sa.

Vidieť všetky diely Hviezdnych vojen patrí k základnému vzdelaniu a navrhujeme petíciu usilujúcu o zaradenie tohto predmetu do povinných osnov škôl, napríklad namiesto takého toho „ný natý itý ičitý“. Ak ste Vzostup Skywalkera ešte nevideli, nech je vám odpustené, film je to relatívne nový. Aspoň teraz máte možnosť to napraviť. Takže s chuťou do toho, upečte si k tomu bábovku a uvarte čaj, prizvite k televízii celú vzdialenú rodinu, je to príležitosť, ktorá sa od roku 1977 naskytla len deväťkrát. A to nie je veľa.

George Lucas

Je to složité. Lucas se na tomhle díle nepodílel režijně či produkčně, ale je to jeho dítě. Je to americký režisér, producent a podnikatel, kterého znáte kvůli Hvězdným válkám, Indianu Jonesovi a snad i pro jeho společnosti Lucasfilm a ILM, které stojí za jedněmi z největších filmů dosud natočených.

Zaujímavosťi

Režisér J. J. Abrams nerád stráca čas. Kaderníčka ho musela strihať priamo na pľaci, nechcel si totiž odskočiť ani na pár hodín. Štúdio totiž prišlo o mesiace kvôli odchodu pôvodného režiséra Riana Johnsona.

V dielni Babu Frika je na hromade haraburdia vyradený bojový droid z jedného z predchádzajúcich dielov a maskot produkčnej firmy Bad Robot, patriacej režisérovi.
 

Pozrite si aj

Stopárov sprievodca po Galaxii

Navrhnúť vám iné diely Hviezdnych vojen by bolo očakávateľné. Tak tu máte iný príbeh, tiež vesmírny, tiež, vďaka spisovateľovi Adamsovi, prepracovaný, ktorý sa na všetko pozerá z tej komediálnej roviny.

Pán Prsteňov

Pretože ako bolo spomenuté, svety, ktoré niekto postavil s láskou a starostlivosťou, ktorá sa ťažko hľadá, sú výnimočné. Pán Prsteňov je jeden z nich, aj keď sa od seba s Hviezdnymi vojnami líšia vo všetkom mysliteľnom, toto majú spoločné.

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia J.J. Abrams

Scénár J. J. Abrams

Obsadenie Mark Hamill, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac

Dĺžka 155 min.

Rok 2019

HBO štvrtok 9. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC