Film / seriál

Westernová rozprávka

Legenda o vášni – historická romantická sága
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Rok 1913. Plukovník Ludlow (Anthony Hopkins) sa snaží v závetrí zapadnutej montanskej farmy uchrániť svojich synov pred zmätkami veľkého sveta. Osud je však silnejší ako plukovník.

Dnes už pravdepodobne legendárny film, Legenda o vášni, ktorý si v čase svojho uvedenia brúsil zuby na významné filmové ocenenia (premenil iba Oscara za kameru pre Johna Tolla), spája snáď všetky hollywoodske pozlátky, ktoré by mal správny trhák obsahovať.

Bola ako voda, ktorá zamrzne v skale a rozbije ju na kusy. Nebola to o nič viac jej vina, ako je vina vody, keď pukne kameň.

Žánrovo budeme niekde medzi klasickým drsniackym westernom šmrncnutým veľkovýpravným historickým bijákom a navrch všetko dopĺňa romanca s tragickým koncom (maličký spoiler pri filmoch pre pamätníkov je odpustiteľný). Takže emócií je pre diváka nachystaných viac ako dosť. Potom je tu samozrejme dokonalá výprava a dych vyrážajúce zábery divokej krajiny so všetkým, čo k nej patrí. K tomu patrí aj vynikajúca hudba. A už len ako pomyselný diamant tu máme hviezdne obsadenie. Drsného, zásadového aj múdreho plukovníka hrá Anthony Hopkins. Jeho troch synov si zahrali mladí krásavci – racionálneho Alfreda Aidan Quinn, romantického a zároveň najmladšieho z bratov Samuela hrá Henry Thomas a nakoniec nespútane vášnivého a večne rozorvaného Tristana Brad Pitt. A nesmieme zabudnúť na femme fatale Susannah, ktorú stvárnila Julia Ormond.

Celý film je vlastne o rozdielnych povahách bratov, ktorým je tak predurčený ich osud. Samuel je plný ideálov, za ktoré kruto zaplatí na bojisku v prvej svetovej vojne. Alfred má namierené vysoko do politiky vďaka svojej cieľavedomosti. A Tristan sa neustále zmieta medzi divokým revom grizlyho a túžbou zakotviť s rodinou na ranči. Všetci traja navyše prežijú aspoň nejaký čas so Susannah, pre ktorú však tým naozaj osudovým mužom navždy zostáva Tristan. Je to jednoducho dráma so všetkým, čo k tomu patrí.

Ale za zmienku okrem spomínaných úchvatných exteriérov a hudby rozhodne stojí ešte postava Indiána zvaného Ostrá dýka (Gordon Tootoosis). Je to rozprávač celého príbehu, pozorný a múdry pozorovateľ, ktorý zásadne nehovorí po anglicky, k tomu by sa vraj nikdy neznížil. Zároveň je to možno najvtipnejšia postava celého filmu, aj keď mu pri rozhovore s plukovníkom a jeho synmi nerozumiete ani slovo. Postavy Indiánov vedia Američania paradoxne zachytiť často oveľa lepšie ako udatných amerických hrdinov. Skrátka Legenda o vášni je film dotiahnutý do najmenších detailov, takže aj nie príliš významná vedľajšia postava vás dokáže upútať. Mnohé udalosti sú vo filme predvídateľné, napriek tomu je to presne ten typ hollywoodskeho bijáku, od ktorého neodtrhnete oči.

Legenda o vášni

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Edward Zwick

Scénár Susan Shilliday, William D. Wittliff

Obsadenie Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas, Karina Lombard, Gordon Tootoosis

Dĺžka 134 min.

Rok 1994

AMC pondelok 10. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC