Film / seriál

Vtedy v Číne

Vtedy v Číne
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Odveký boj starého tradičného sveta s novým sa stal námetom jednej z čínskych „kultoviek“.

Vtedy v Číne predstavuje klasický kung-fu film, v ktorom nemôže chýbať hviezdny Jet Li a kontaktné bojové scény okorenené štipkou humoru. Mnohým divákom práve tento film pomyselne otvoril dvere k ázijským „bojovkám“.

Príbeh, v ktorom sa stretávajú ázijské tradície s agresivitou západného sveta, môže byť vo všeličom schematický, ale jeho záverečné posolstvo je nespochybniteľné – hľadajme zmier a všetky hrany sa obrúsia. Okrem majstra Jeta Li sa vo filme objavuje ďalšia čínska superstar, Rosamund Kwan.

Prečo leží na stole toľko mečov a dýk?

Film sa stal hitom prakticky okamžite od svojho uvedenia v kinách v roku 1991. Predovšetkým ázijské publikum totiž veľmi dobre poznalo ústrednú postavu – bojovníka menom Wong Fei-Hung (objavil sa vo viac ako 70 filmoch už predtým). Dôvodom, prečo sa Wong vrátil späť na výslnie, bol hlavne samotný Jet Li, ktorý súhlasil, že ho stvárni. Tým sa tiež začala nová vlna bojových filmov (nie je teda divu, že sa Vtedy v Číne dočkalo ešte dvoch pokračovaní).

Čína v zovretí Západu

Vraciame sa na sklonku 19. storočia, kedy je pri moci ešte stále dynastia Ming, ale po dlhých stáročiach jej sila nezadržateľne slabne. Značne k tomu prispievajú stále agresívnejšie snahy „Západu“ prebojovať sa do tejto ázijskej veľkoríše. V tom čase Wong Fei-Hung žije úplne pokojným životom a zaoberá sa tradičnou čínskou medicínou. Avšak, ako to tak býva, aj v Hongkongu za všetkým hľadajte ženu. Mladá dievčina (Rosamund Kwan), ktorá má za sebou dlhú skúsenosť z pobytu v Európe, padne do oka práve Wongovi. Imponujú mu hlavne jej nové myšlienky a netradičné postoje.

Žena nalieha na svojho bojovníka, aby opustil konzervatívne hodnoty a trochu sa uvoľnil. To všetko ale pôsobí problémy prakticky všade, kam sa pohne, a následne roztočí kolotoč udalostí, ktorý sa už nedá zastaviť.

Rozhorí sa boj medzi tradíciami a modernými výdobytkami a názormi, ktorý zapríčiní rozkol aj medzi priateľmi, učiteľmi a žiakmi. A že nepôjde len o nejaké dišputy, ale o tvrdý boj telo na telo, vám je v prípade kung-fu filmu jasné. Režisér Tsui Hark je v tomto odbore majster. Môžete sa tešiť na impozantné akčné scény plné inovatívnych bojových choreografií (dažďová scéna na bambusových rebríkoch je už dnes legendárna) aj na skvelú prácu s kamerou. A aby pridal scénam na tajomnosti, veľmi často sa pohráva s hmlou, z ktorej sa pomaly vynárajú nielen bojovníci, ale aj dych berúce pohľady na mestečká a krajinu.

Vtedy v Číne môže niekomu pripadať ako pomerne jednoduchý film s prvoplánovou zápletkou. Lenže k tejto dnes už klasike je treba pristupovať predovšetkým ako k bojovému filmu, ktorý svojím spôsobom pomohol preraziť kung-fu filmom po celom svete. Navyše je tu aj politický podtext, nejde len o nádherne spracovanú bitku. Hongkong sa mal totiž stať v roku 1997 súčasťou Číny, a tak bol tento film vnímaný ako akási metafora udalostí budúcich.

Celkovo ide o zábavný a efektívny film, ktorý ocenia prirodzene hlavne fanúšikovia bojového umenia kung-fu.

Vtedy v Číne

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Tsui Hark

Scénár Kai-Chi Yuen

Obsadenie Jet Li, Yuen Biao, Rosamund Kwan, Jacky Cheung, Kent Cheng, Steve Tartalia, Jonathan Isgar

Dĺžka 134 min.

Rok 1991

AMC pondelok 8. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC