Film / seriál

Vrah, alebo spasiteľ

Čierna komédia U-Turn
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Nezabiješ. Tak znie jedno z prikázaní. Lenže človek mieni a život mení. A riadiť sa Desatorom vždy nevyjde.

Rozhodne to v živote nevychádza Bobbymu, ktorý už prišiel o peniaze, teraz o dva prsty a hrozí mu, že v lepšom prípade príde „len“ o zvyšných osem prstov. V tom horšom prípade ho možno „odkrágľujú“ definitívne. A tak sa rozhodne vyhrať peniaze v Las Vegas, aby svoj dlh splatil. Lenže cestou sa mu pokazí auto. Smola. A tiež stretne záhadných manželov, ktorí sa predháňajú vo finančných ponukách, keď Bobby jedného z nich zabije. Čo myslíte, zabije, či nezabije?

Milujme sa a zabíjajme sa

Filmov na podobnú tému ako je U-Turn by sme našli určite viac. A zrejme existujú ľudia, ktorých niekedy napadlo, že by svoju drahú polovičku najradšej zniesli zo sveta. Našťastie sú to len bláznivé nápady a v reálnom živote nič také neurobia. Lenže v tomto prípade nič nie je tak úplne reálne. Sme vo svete Olivera Stonea, ktorý je vždy trochu zvláštny.

Nešťastníka Bobbyho hrá Sean Penn. Toho chlapíka je vám od začiatku ľúto a hovoríte si, ale no tak, aspoň trochu šťastia by mať mohol. Potom, čo sa na svojej ceste do Las Vegas ocitne kdesi uprostred pustiny v príšernom mestečku Superior, to už začína vyzerať, že je snáď prekliaty. Toto miesto je ukážkovým nehostinným zapadákovom, kde všetci kašlú na nové technológie, nie je tu poriadna práca a jedinou istotou je bar plný naštvaných a podozrievavých miestnych. Ale ako sa zdá, nakoniec sa na Bobbyho predsa len usmeje šťastena. To keď stretne miestnu krásavicu menom Grace (Jennifer Lopez), ktorá ho pozve k sebe. Je to dáma v ťažkostiach, potrebuje pomôcť zavesiť závesy, takže Bobby ponuku prijíma.

Keď na konci čaká smrť

Ako sa ukazuje, Grace je vydatá a jej muž Jake (Nick Nolte) nie je práve vzor pokojného, mierumilovného a tolerantného manžela. Takže šťastie je preč a Bobby sa zasa vo všetkom topí až po uši. O to väčšie je jeho prekvapenie, keď ho Jake nezavraždí (takmer áno) a ponúkne mu super kšeft – zabi moju ženu! Potiaľ to až tak absurdný príbeh nie je, ale! Vzápätí mu rovnakú ponuku urobí aj Grace, len za lepší peniaz. A teraz si vyberte. Stane sa z vás nájomný vrah, alebo sa s prázdnymi vreckami bez peňazí vrátite domov, kde na vás budú čakať iní vrahovia? Bobby sa do toho tak zamotá, že nie je ďaleko od situácie, keď skončí na púšti ako zdochlina, nad ktorou krúžia supy. 

Podobných absurdností, pri ktorých neviete, či sa máte smiať, alebo len neveriacky zízať, je vo filme viac. Lenže réžie sa ujal Stone a za kamerou stál Robert Richardson. A to znamená, že sled nepravdepodobných udalostí má svoj poriadok, dráma sa stupňuje každou sekundou a občas možno povedať, že aj s istou dávkou tvorivého cynizmu. Presne taký nádych ostatne majú všetky filmy Olivera Stonea. Speváčka Jennifer Lopez síce nie je práve herecká hviezda, ale v tomto ohľade vám všetko vynahradí ako vždy brilantný Sean Penn v tandeme so skvelým Nickom Noltem. Takže vo vzduchu nezostane visieť otázka pozerať, alebo nepozerať, ale len počiatočná zabiť, či nezabiť?

Zaujímavosť

Vo filme sa objaví aj čerstvý držiteľ Oscara Joaquin Phoenix. Na plátne sa objaví prvýkrát v sprievode piesne Ring of Fire od Johnnyho Casha. O pár rokov neskôr pritom práve tohto speváka stvárnil v biografickom filme Walk the Line.

U-Turn

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Oliver Stone

Scénár John Ridley

Obsadenie Sean Penn, Nick Nolte, Jennifer Lopez, Powers Boothe, Claire Danes, Joaquin Phoenix, Billy Bob Thornton

Dĺžka 125 min.

Rok 1997

AMC piatok 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC