Film / seriál

Vpich: Smrť v bielom plášti

Vpich
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Lekári a farmaceutické koncerny majú pomáhať ľuďom. Čo keď sa ale namiesto Hippokratovej prísahy riadia len chamtivosťou?

Chris Evans hrá Mikea, úspešného mladého právnika na vrchole svojich síl. Má však jedno špinavé tajomstvo, je závislý na tvrdých drogách. Mike neustále bojuje o udržanie rovnováhy medzi týmito protikladnými svetmi, kedy cez deň sedí v súdnej sieni, alebo obeduje s rešpektovanými sudcami, a v noci vyráža medzi pouličných dealerov a prostitútky. Keď sa na úrazovke nakazí zdravotná sestra kontaminovanou ihlou, ujmú sa prípadu Mike a jeho partner Paul. 
Najprv len veľmi neochotne, postupne ale odkrývajú rozsiahly systém korupcie u významného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý pre zisk neváha ohrozovať ľudské životy. Mladí advokáti sa ocitnú uprostred súdneho procesu, ktorý bude tým najväčším a najnebezpečnejším v celej ich kariére.

Peniaze pred zdravím

Keď už farmaceutický priemysel figuruje vo filme, tak väčšinou v úlohe neľudského molocha, ktorý si pre zisk zahráva so zdravím a prípadne so životmi ľudí. Typickým námetom je hrozba, ktorá sa zrodila v laboratóriách, keď vedci prekročili určitú hranicu hnaní ziskuchtivými manažérmi. V druhom pokračovaní Mission: Impossible je to smrtiaci vírus, rovnako ako v množstve zombie hororov ako Resident Evil alebo O 28 dní… Možno desivejšie sú však filmy, ktoré sa zaobídu bez zombíkov a vymyslených vírusov, pretože sa odohrávajú v skutočnom svete farmaceutických korporácií. Romantická komédia Láska a iné závislosti napríklad odhaľuje nezodpovednú marketingovú stratégiu koncernu Pfizer, ktorý vzorky vtedy nového prostriedku Viagra v Amerike rozdával prakticky hocikomu.
Veľmi znepokojujúci je príbeh Emily a Martina v podaní Rooney Mary a Channinga Tatuma v dráme Stevena Soderbergha Vedľajšie účinky. Pri liečbe Emiliných depresií sa nechá psychiater Jude Law presvedčiť, aby jej predpísal nové lieky. Ukáže sa, že tabletky majú desivé vedľajšie účinky, ale kto za to bude zodpovedný? Mimochodom, zatiaľ čo zápletka Soderberghovho filmu je vymyslená, Vpich je natočený podľa skutočných udalostí.

Vpich

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 %
Foto FilmBox

Réžia Mark Kassen, Adam Kassen

Obsadenie Chris Evans, Mark Kassen, Brett Cullen, Marshall Bell, Jesse L. Martin, Vinessa Shaw, Roxanna Hope

Dĺžka 100 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC