Film / seriál

Vojna je droga

Vojna je droga
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Režisérka Kathryn Bigelow pred niekoľkými rokmi dokázala svetu, ako vôbec neplatí, že vojnové témy sú rýdzo mužské. Natočila o vojne film, ktorý prekonal úspechy všetkých jej kolegov.

Pred tým, než sa začneme venovať filmu Smrť čaká všade, poďme si niečo povedať práve o jeho autorke, Kathryn Bigelow. Je totiž žiarivým príkladom toho, že žena môže uspieť v mužskom svete. Kathryn bola do natočenia filmu Smrť čaká všade ženou, o ktorej sa najviac hovorilo v súvislosti s jej dvojročným manželstvom s režisérskou superstar Jamesom Cameronom. To je úplne príznačné – do svojho prvého ozajstného úspechu bola proste len exmanželkou, až potom sa o nej začalo hovoriť ako o režisérke. Ona sama k tomu povedala: „Ak existujú nejaké prekážky pre ženu režisérku, ja som sa proste rozhodla ich ignorovať a to z dvoch dôvodov – svoje pohlavie zmeniť nemôžem a filmy točiť neprestanem. Je úplne irelevantné, kto alebo čo natočilo film, zásadné predsa je, ako na neho publikum reaguje. Režírovať by malo oveľa viac žien, bohužiaľ si myslím, že si nikto moc nemyslí, že je to možné. Ale je.“ 

Film Smrť čaká všade ocenili diváci i kritici – tí prví za to, že film nikoho neuprednostňuje a vychádza zo skutočnej udalosti a umožňuje im pozrieť sa na vojnu v Iraku očami tých, ktorí sa jej zúčastňujú, a tí druhí za realistickosť, s akou bol konflikt zachytený. K tomu určite prispela aj jedna dôležitá vec, ktorú si režisérka vynútila. Nenatáčalo sa niekde v americkej pustatine, alebo v štúdiu, ale v Jordánsku neďaleko irackých hraníc, aby bolo prostredie čo najautentickejšie, a vďaka tomu tu mohli ako komparz vystupovať skutoční Iračania.

Vo filme sledujeme príbeh skupiny pyrotechnikov, ktorí sa zaoberajú zneškodňovaním bômb. Na jeho začiatku sa William James (Jeremy Renner), vojnový veterán, stáva novým veliteľom jednotky OED po tom, čo bol jej pôvodný veliteľ, seržant Matthew Thompson, zabitý počas konfliktu v Bagdade. U svojich dvoch nových podriadených ale James nenachádza moc pochopenia, je to tiež dané tým, že sa zapája do mestských bojov a má šialené nápady. Zdá sa, akoby mu snáď ani nedochádzalo, že môže každú minútu zomrieť. A tak sa Jamesovi podriadení snažia udržať svojho nového lídra nejako pod kontrolou a zrazu sa všetci traja ocitajú uprostred obrovského zmätku a v smrteľnom nebezpečenstve. Ako sa teraz prejaví Jamesova povaha?

Film začína citátom z knihy War Is a Force that Gives Us Meaning: „Vzrušenie z boja často spôsobuje silnú a smrteľnú závislosť, pretože vojna je droga.“ V duchu tejto vety sa potom odohráva aj celá zápletka, realistickému stvárneniu veľmi pomáha použitie ručnej kamery, film preto chvíľami pôsobí skôr ako dokument. Diváci môžu vďaka tomu konečne pochopiť odpoveď na otázku, ktorú si mnohí v súvislosti s vojnou kladú: Keď je vojna také peklo, prečo sa do armády stále hlási toľko dobrovoľníkov?

Film bol uvedený do distribúcie v roku 2009 a získal Oscara v kategórii film roka, najlepšia réžia, najlepší scenár, strih a zvuk. Kathryn Bigelow sa stala prvou ženskou režisérkou, ktorá získala Oscara za réžiu. Pikantné je, že s ňou ten rok súperil jej exmanžel James Cameron s filmom Avatar.

Smrť čaká všade

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Kathryn Bigelow

Scénár Mark Boal

Obsadenie Guy Pearce, Jeremy Renner, Christian Camargo, Anthony Mackie, David Morse, Brian Geraghty, Ralph Fiennes

Dĺžka 130 min.

AMC streda 10. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC