Film / seriál

Vojna a mier

Mathieu Kassovitz ako Napoleon Bonaparte
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Nataša v zimnej záhrade potajomky pobozká Borisa. A je to v poriadku, je to predsa len detská láska. Čas bezstarostného vystrájania však pomaly končí – Napoleon prekročil ruské hranice a neohrozene mieri k Moskve.

K  armáde sa pripojí Boris aj Natašin milovaný brat Nikolaj. A mnoho ďalších krásnych mladých mužov a chlapcov. Ale napríklad Pierre Bezuchov zatiaľ zostáva v meste. Nedávno sa stal jediným dedičom nesmierneho bohatstva aj aristokratického titulu a nejedna miestna matka by mu milo rada podstrčila svoju dcérku. Je len otázkou času, kedy sa tento nepraktický, smiešny rojko chtiac-nechtiac zapletie do ich rafinovaných intríg.

A konečne tu máme šarmantného Andreja Bolkonského s jeho trochu upätou, veľmi pobožnou sestrou a pekne excentrickým otcom. Tiež majú peňazí viac, než potrebujú, a tiež vlastne nevedia, čo si počať so životom.

Až tvárou v tvár smrteľnému nebezpečenstvu na bojovom poli, vydaný napospas zúrivosti Napoleonových vojakov si Andrej uvedomí, na čom mu skutočne záleží – len či sa mu podarí prežiť. A či ešte doma nájde všetkých svojich najmilších…

Nakoniec sa osudy týchto a niekoľkých ďalších postáv nečakaným spôsobom prepletú. Ostatne Tolstého predloha sa predsa nezaradila medzi najväčšie a suverénne najznámejšie diela svetovej klasiky len tak náhodou. A filmári si vždy boli veľmi dobre vedomí toho, že popri filozofických myšlienkach a dlhých opisoch historických udalostí má príbeh obrovský potenciál. Takú intenzívnu romantickú drámu by ste inde ťažko hľadali.

Režisér Tom Harper tento potenciál využil vskutku obdivuhodne. Tolstoj by ho za túto adaptáciu zrejme vyzval na súboj a niekde v brezovom hájiku bez výčitky prepichol, ale Tolstoj je po smrti. Zato jeho príbeh žije. Harper sa zbavil všetkého príliš ťažkého, príliš zaprášeného a divákovi predostiera veľkolepé predstavenie – veľké množstvo skvelých hereckých výkonov, prenádherná hudba a absolútne úchvatná výprava.

Čo sa týka obsadenia, vyniká tu najmä Paul Dano v úlohe Pierra Bezuchova. Pokiaľ o ňom budete pochybovať v prvej časti, v šiestej už pôjde klobúk dole – je neuveriteľný. Lily James, tu ako nežná, čarovná Nataša, si možno pamätáte z Panstva Downton, a na tento seriál si asi spomeniete viackrát, atmosféra je totiž v niečom veľmi podobná. Z vedľajších úloh treba spomenúť Briana Coxa. Generál Kutuzov v jeho podaní je proste zážitok.

Harperova Vojna a mier je úplne celá britská. Na tých niekoľkých miestach, kde sa snaží byť ruská, vyznieva trochu smiešne. Ale vo výsledku to nevadí. Možno je takto súčasnému divákovi naopak bližšie. Bližšia mu bude tiež pikantnosť niektorých scén, akú by si Tolstoj nikdy nedovolil. Je ťažké zhrnúť taký opus do jedného článku, preto ho nezostáva než odporučiť. Citlivejšie povahy by si mali rozhodne pripraviť vreckovky – je dosť možné, že to preplačete od prvého do posledného dielu. Šialená romantika. V mieri aj vo vojne.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Vojna a mier

Film / seriál
Foto FilmBox

Réžia Tom Harper

Scénár Andrew Davies podle knihy L. N. Tolstého

Obsadenie Paul Dano, James Norton, Lily James, Adrian Edmondson, Aisling Loftus, Greta Scacchi, Jack Lowden

Dĺžka 60 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC