Film / seriál

Vo fialovom háve

Vo fialovom háve
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

A zase to hľadanie seba samého, bolesť z lásky, zamotané vzťahy... Myslíte si, že takýchto filmov bolo už dosť? Tých nie je nikdy dosť!

Obzvlášť, keď sa v hlavnej úlohe trochu dojemného a trochu veselého filmu predstaví Norah Jones. Jej postava, Elizabeth, sa vydáva na zdanlivo nezmyselný výlet, aby sa vyliečila z nešťastnej lásky. Postupne sa stretáva s rôznorodými ľuďmi, na ktorých by asi inak nenarazila, a počúva ich životné príbehy. Tieto náhodné stretnutia sú niekedy podivné, inokedy veselé, ale čo je dôležité, pomáhajú Elizabeth dospieť a pochopiť, o čo v živote vlastne ide.

Čučoriedkové noci sú anglickým debutom režiséra Wong Kar Waia, ktorý sa preslávil filmami Stvorení pre lásku a Chungking Express, a všetky filmy spája množstvo podobností; hlavne farebnosť sa v prípade Waia teší pozornosti, a tak je všetko vždy vyvedené v zmyselných temnejších odtieňoch červenej, alebo fialovej, a samozrejme téma krehkosti medziľudských vzťahov tiež nesmie chýbať. Tu ale hongkonský klasik končí. Na vine je zrejme jazyk, scenára sa ujal spoločne s Waiom ešte Lawrence Block a pánom sa zrejme nepodarilo nájsť spoločnú reč. Niektoré scény sú príliš ťažkopádne, dialógy sú jednoducho dialógy, nepôsobia vôbec prirodzene a okamžite rozpoznáte frázovitosť, ktorá je vlastná „neanglistom“. Celková atmosféra aj dejová linka by dostali iný spád a energiu, keby herci mohli byť prirodzenejší.

Norah Jones je ako Lizzie nakoniec celkom roztomilá (našťastie nedopadla ako iné spevácke hviezdy, ktoré sa postavili pred kameru). Asi najvýraznejší z celého hereckého obsadenia je Jude Law, aj keď aj na neho sa zniesla vlna kritiky za manchesterský prízvuk, ktorý mu jednoducho nešiel do úst, ale to našinca trápiť nemusí. K hviezdnemu obsadeniu Wai pridal ďalšie hollywoodske meno, Rachel Weisz ako pekne naštvanú a zároveň nešťastnú ženu žijúcu s manželom v odlúčení. S Jones si očividne sadli, pretože ich rozhovory pôsobia pomerne uvoľnene. A nakoniec sa v Čučoriedkach objaví aj Natalie Portman, ktorá je ako vždy trochu strnulá, ale nie tak zlá, aby ste jej to pre jej milý kukuč nakoniec neodpustili.

Mojim čučoriedkovým nociam proste najprv musíte prísť na chuť, aby ste si mohli užiť ich zvláštnu atmosféru a pomalosť. Možno je všetko dané naozaj len scenárom, ktorý je cítiť skôr po škandinávskych čučoriedkach než tých hollywoodskych, po ktorých očividne Wai pokukoval. Môžeme len hádať, či k hudobnému sprievodu prispela tiež Jones (mimochodom výborná skladateľka a speváčka), pretože ak sa o niečom v tomto filme dá hovoriť ako o prvotriednom, potom je to hudba.

Proste, romantické duše budú nadšené z Judea Lawa, melancholické z atmosféry a hudobného sprievodu a drsnejšie povahy bude baviť David Strathairn upíjajúci sa k smrti.

Moje čučoriedkové noci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Wong Kar-Wai

Scénár Kar-wai Wong, Lawrence Block

Obsadenie Norah Jones, Jude Law, David Strathairn, Natalie Portman, Rachel Weisz, LaVita Brooks, Nate Bynum

Dĺžka 92 min.

Rok 2007

AMC štvrtok 26. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC