Film / seriál

Krvilačný prízrak

Vlk – americký horor s Jackom Nicholsonom
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

V thrillerovej aktualizácii klasického príbehu o vlkolakovi žiari uhrančivý Jack Nicholson. Z pôvodne neškodného newyorského redaktora Willa Randalla sa stane šelma, ktorá sa zúčtuje s protivníkmi a zvedie krásnu Lauru (Michelle Pfeiffer).

Film Vlk obsahuje všetko podstatné, čo väčšina klasických filmov o vlkolakoch. Žiari tu veľký mesiac v splne, zvieratá sa Willovi vyhýbajú, keď sa priblíži, rovnako tak Willove zmysly sa zostrujú (spozná napríklad, ktorý chlapík raňajkoval tequilu). A samozrejme nechýba postava starého excentrického vedca s cudzím prízvukom, ktorý Willovi vysvetlí, ako to s vlkolakmi na svete chodí. Nesmieme ani zabudnúť na krásne ženy, ktoré Willovi podliehajú ako omámené nejakým kúzlom. Potiaľ je to proste klasika. Lenže vo Vlkovi je niečo viac. Dielom preto, že sa režisér Mike Nichols vyvaroval lacno pôsobiacich vulgárnych scén, dielom z toho dôvodu, že ako Nichols tak aj Nicholson (už samotné mená pánov predurčili k spolupráci) poňali film tak trochu ako štúdiu, čo by sa s človekom skutočne mohlo stať, keby sa menil na vlkolaka.

Neodolateľný netvor

A ako sa vlastne z Willa stane vlkolak? Jednoducho ho jednej noci pohryzie vlk. Vo Willovi sa zrazu začnú prebúdzať netušené pocity i sila. Na začiatku filmu je Nicholsonova postava skôr unavený a starnúci redaktor, ktorý je rešpektovaný autormi, ale v ničom nijako špeciálne nevyniká. Po onom uhryznutí sa však mení nielen fyzicky, ale aj mentálne. Ako keby začal mladnúť a silnieť. Navyše si začne všímať veci, ktoré by mu inak unikli. Napríklad cíti pach milenca z šiat svojej ženy (môžete skúsiť hádať, ako asi milenec dopadne), dokáže rozpoznať neistotu a strach svojich nepriateľov, čím sa dostáva do výhody. Tiež mu to oveľa svižnejšie myslí.

Nie je teda divu, že si začne románik s mladou a krásnou Laurou (Michelle Pfeiffer), čo je dcéra milionára a Willovho úhlavného nepriateľa, ktorý ho pripravil o prácu. Laura razí jednoduché heslo, nepriateľ môjho otca, je môj priateľ. Snáď sa tento scenáristický kalkul preniesol aj medzi postavy, pretože chémia medzi Nicholsonom a Pfeiffer nijako zvlášť oslnivá nie je. Ale mohol to byť zámer, kto vie... Každopádne aj tak sú obaja vo svojich rolách vynikajúci, predovšetkým teda Nicholson. Vlkolak Will v jeho podaní nepôsobí ako šialenec, ktorý nevie, čo si so sebou počať (aj keď nie všetko má pod kontrolou a vyčíňanie počas niektorých nocí má skôr v hmle). Naopak je to uhrančivý elegán, z ktorého akúsi záhadnú divokosť len cítite, a tým sa stáva ešte príťažlivejším (aspoň pre dámy určite).

Tak nejako má vyzerať thriller s hororovými prvkami. Má byť inteligentný, pracovať s náznakmi, a hlavne mať skvelé herecké obsadenie.

Vlk

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Mike Nichols

Scénár Wesley Strick, Jim Harrison

Obsadenie Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Kate Nelligan, Richard Jenkins, Christopher Plummer, Eileen Atkins

Dĺžka 125 min.

Rok 1994

AMC sobota 6. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC