Film / seriál

V zdravom tele, zdravý duch

V zdravom tele, zdravý duch
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Spomínate si na Švejka a klystíry? Možno sa Američania touto českou postavou inšpirovali v bláznivej komédii o zdravom životnom štýle.

Režisér Alan Parker má k českému humoru naozaj blízko. Doktor Kellogg totiž zarobí nehorázne peniaze na ovsených vločkách a svoje bohatstvo ďalej zúročuje ako majiteľ prestížnych kúpeľov. Rôzni zbohatlíci sa môžu pretrhnúť, aby si u neho užívali – bez sexu, bez alkoholu, jednoducho bez čohokoľvek nezdravého a zábavného. Zato klystírov sa im dostáva požehnane. Tejto bláznivej komédii navyše kraľuje výborný Anthony Hopkins.

Príbeh sa odohráva v mestečku Battle Creek, ktoré bolo svojho času centrom boomu v ovsených vločkách a ďalších produktoch pre správnu výživu. Battle Creek proste malo vločky, ako Yukon mal zlato. Kellogg teda nie je fiktívnou postavou, jeho príbeh má reálne základy, avšak Parker ku všetkému pridáva nadsádzku a paródiu, ktoré ale nevedú len k salvám smiechu. Určite nie je nič zlé na tom, keď je človek vegetarián a zdraviu rozhodne prospeje, keď sa vzdá alkoholu, kofeínu aj tabaku. Čo keď sa však za zdanlivo nevinnou snahou o lepšie zdravie skrýva ešte niečo ďalšie? Kellogg, ktorého majstrovsky hrá Anthony Hopkins, je totiž pekne prefíkaný manipulátor a skvelý propagátor. Vezmite si jeho heslá: Jazyk je billboard čriev. Sme len záchranári na brehoch tráviaceho kanála. Erekcia je stožiar na vašom hrobe…

Film je celkom vtipný, hlavne čo sa rôznych tráviacich procesov a všetkých možných teórií a návodov vedúcich k zdraviu týka, tie si diváci milujúci satiru a absurdity budú vychutnávať. Ale za všetkou tou srandu sa ukrývajú temnejšie praktiky. Kellogg vystavuje svojich pacientov okrem klystírov dosť podivnej, niekedy dokonca smrteľnej, vodnej elektroliečbe. Jeho zdravotnícke a „osvetové“ zariadenie priťahuje aj iných prefíkancov – objavia sa v ňom napríklad nemeckí sexuálni terapeuti s priekopníckymi masážnymi technikami – a vôbec je celé toto divadlo zarábajúce ťažké peniaze čímsi podozrivé.

The Road To Wellville je jednoducho neuveriteľné predstavenie, za ktoré nemôže len bizarný príbeh (mimochodom veľmi dobre napísaný), ale veľkou mierou vás všetko bude baviť hlavne vďaka hercom. To, že Hopkins vie zahrať všemožných čudákov, snáď ani netreba spomínať, takže neprekvapí, že aj v tomto filme je jasnou hlavnou hviezdou. Prekvapením môže byť pre niektorých divákov Bridget Fonda ako Eleanor, ktorá sa v trýznivom odopieraní a pravidelnom vyprázdňovaní doslova vyžíva. Hviezdne obsadenie dopĺňajú ešte ďalšie zvučné mená: Matthew Broderick, John Cusack alebo Lara Flynn Boyle.

The Road To Wellville je výborný satirický film, ktorý vo všeličom pripomína humor Monty Pythonov, skrátka nič pre slabšie žalúdky.

The Road To Wellville

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,2 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Alan Parker

Scénár Alan Parker

Obsadenie Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack, Dana Carvey, Michael Lerner, Colm Meaney

Dĺžka 117 min.

Rok 1994

AMC pondelok 28. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC