Film / seriál

Hviezdny element

Valerian a mesto tisícich planét – sci-fi film
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Vo veľkovýpravnom sci-fi od legendárneho režiséra Piateho elementu Luca Bessona sa stretnú odvekí rivali, dobro a temnota.

Režisér Luc Besson je vlastne žijúcou filmárskou legendou. Na konte má bezmála päť desiatok celovečerných filmov, ale k tým najikonickejším stále patrí Piaty element (1997). A presne po dvadsiatich rokoch sa Besson vrátil k žánru sci-fi a fantastickým svetom plným rozličných technických vychytávok i obyvateľov.

Pravidlá sú pravidlá a toto je miesto, kde sa milujeme, nebojujeme.

V dobrodružnom akčnom sci-fi Valerian a mesto tisícich planét (skoro by sa chcelo premenovať film na Šiesty element) leží osud vesmíru v rukách dvoch špeciálnych agentov pre správu ľudských území – Valeriana (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne). Je to celkom zaujímavá dvojka, ktorú by snáď nikto na prvý pohľad na tajných agentov netipoval, ale zvládajú slušné akčné kúsky. Pri jednej zdanlivo banálnej akcii sa dajú do pohybu udalosti, ktoré môžu po tisícoch rokoch ukončiť mierumilovné spolužitie tisícok rás vo vesmírne kozmopolitnom megameste Alfa, a narušiť tak krehkú a dlho budovanú rovnováhu. Samozrejme, že Valerian a Laureline sú jediní, kto môže katastrofu odvrátiť, a nebude to spoilovanie, keď vám prezradíme, že ju aj odvrátia.

Vskutku opulentné dielo nezaujme ani tak klasickým príbehom, kedy v temných hlbinách vesmíru zvádza boj dobro so zlom (aj keď stará dobrá fabula má stále svoje kúzlo), ale určite vás ohromia neskutočné svety a tvory v nich. Besson sa inšpiroval nemenej slávnou komiksovou predlohou. A na filmovom plátne vystaval úžasné mestá a pohral sa aj s tými najmenšími detailmi. Jeho svet tisícich planét je tak nielen vizuálne podmanivý, ale zároveň aj veľmi vtipný. Navyše sa nezaprie ani ako režisér akčných trhákov a thrillerov, takže na vás čaká napínavý sci-fi zážitok so všetkým, čo k tomu patrí. Herecké obsadenie obsahujúce obľúbené hollywoodske star, ako sú Clive Owen či Ethan Hawke, už je potom len pomyselnou čerešničkou na torte. Okrem Cary Delevingne, ktorá dala na chvíľu zbohom modelingu, dal Besson tiež príležitosť napríklad Rihanne.

Valerian a mesto tisícich planét

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,9 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Luc Besson

Scénár Luc Besson

Obsadenie Cara Delevingne, Dane DeHaan, " Rihanna", Ethan Hawke, Clive Owen, Rutger Hauer, Yifan Wu

Dĺžka 129 min.

Rok 2017

AMC nedeľa 19. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC