Film / seriál

Úspech je zlatý grál

Americká komédia Adaptácia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Stať sa úspešným scenáristom nie je len tak. Keď sa vám podarí napísať trhák, ďalší scenár je potom ešte ťažší...

Hollywoodsky scenáristický mág Charlie Kaufman vám ukáže, čo všetko musia scenáristi podstupovať, aby napísali dobrý scenár. Vo filme Adaptácia Kaufmanovo alterego bojuje s úspechom aj beznádejnou prázdnotou. Snaží sa napísať adaptáciu úspešnej knihy, ale vôbec sa mu to nedarí. Ničomu nepomáha ani jeho úspešný brat, dvojča Donald Kaufman, ktorému sa momentálne darí možno až moc. Film v kaufmanovskom trochu schizofrenickom duchu je navyše hviezdne obsadený – v hlavných úlohách udivíte Nicolasa Cagea, Meryl Streep, Chrisa Coopera atď.

Charlie Kaufman vás v Adaptácii veľmi ľahko presvedčí o tom, že všetko, čo sledujete, je pravda. V prvom pláne tak môžete tento film vnímať ako akúsi Kaufmanovu tvorivú biografiu, no v druhom pláne je to predovšetkým vynikajúca hra. Film je to totiž nesmierne zábavný. Odhaľuje emócie, opisuje útrapy tvorivého procesu, ale tiež vás nenápadne poučí o tom, čoho by sa mal dobrý scenárista vyvarovať. Podľa Kaufmana patria k tým najhorším scénam akčné naháňačky, výbuchy a sex. A to všetko samozrejme v Adaptácii uvidíte. Je to paradox? Kaufman je vždy plný paradoxov.

Zároveň je tento film druhým v poradí, na ktorom spolupracovali Kaufman a režisér Spike Jonze (prvýkrát sa stretli pri filme V koži Johna Malkovicha, 1999). Jonze sa dlho živil predovšetkým ako režisér videoklipov a dokumentárnych filmov, ale keď už sa pustí do celovečerného filmu, dokáže s úplným pokojom vytvoriť veľkolepé dielo. S Kaufmanom sú trochu ako voda a oheň, ale snáď práve preto si tak skvele sadli.

Adaptácia na život scenáristu

Ďalšiu líniu filmu tvoria orchidey, teda presnejšie kniha o nich od Susan Orlean (Meryl Streep), ktorá opisuje príbeh týchto nádherných kvetov – čo všetko o nich zistil Darwin či ako sa dostali do našich domácností z divokých močiarov. A Charlie Kaufman (Nicolas Cage) sa snaží previesť ich príbeh do filmovej podoby. Lenže namiesto písania scenára o orchideách sa platonicky zamiluje do spisovateľky a vysníva si najrôznejšie scenáre ich stretnutia. A do toho všetkého mu navyše neustále kecá jeho brat Donald Kaufman (Nicolas Cage), sebavedomé a úspešné dvojča, ktoré nielen Charliemu začne čoskoro liezť na nervy.

To, že sme dvakrát spomenuli meno Nicolasa Cagea, nie je chyba, zahral si v tomto filme dvojrolu dvojčiat Kaufmanovcov. Hovorí sa, že dvojroly bývajú väčšinou hereckými gilotínami, ale nie v prípade Cagea. Hrá dvojčatá, ale pritom veľmi dobre vie, že hrá dva rozdielne charaktery, a tak ich aj sám pre seba dokáže odlíšiť. Nejde len o vizuálnu stránku, že má jeden menej vlasov a druhý sa častejšie holí, ale predovšetkým o ich emócie a vnútro. Ak existujú zoznamy najlepších hercov, potom aj vďaka filmu Adaptácia by v nich rozhodne nemalo chýbať meno Nicolas Cage. Je otázka, či by vôbec niekto dokázal lepšie zahrať trochu bláznivých a rozhodne geniálnych bratov Kaufmanovcov.

Adaptácia je po všetkých stránkach film, ktorý vám možno trochu zamotá hlavu, ale ktorý je taký jedinečný a originálny, že si ho určite pozriete viac než len raz.

Zaujímavosť

Charlie Kaufman sa rozhodol, že svojho filmového brata uvedie v život aj v reáli, keďže ako scenáristu Adaptácie uvádza seba aj Donalda Kaufmana.

Adaptácia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,9 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Spike Jonze

Scénár Charlie Kaufman, Donald Kaufman

Obsadenie Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Cara Seymour, Brian Cox, Judy Greer

Dĺžka 115 min.

Rok 2002

AMC štvrtok 20. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC