Film / seriál

Údolie tieňov

Vojnová dráma Údolie tieňov
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Vojna vo Vietname je pre Američanov stále veľká téma. Film Údolie tieňov zachycuje jej začiatky.

Píše sa rok 1965 a vo filme natočenom podľa skutočných udalostí dostáva plukovník Hal Moore (Mel Gibson) povolávací rozkaz, aby velil jednotke, ktorá sa má vydať do Vietnamu brániť demokraciu a bojovať proti severnej komunistickej frakcii krajiny. Bitkou v údolí la Drang začína 14. novembra vojna. Tá poznamenáva nielen vojakov bojujúcich v džungli, miestnych obyvateľov, ale aj rodiny vzdialené tisíce kilometrov. Dodrží plukovník svoje slová, že sa všetci spoločne vrátia domov, keď budú bojovať proti desaťnásobnej presile?

Moore (Mel Gibson) je skôr rodinný typ, inteligentný muž a absolvent Harvardu, ktorý študoval medzinárodné vzťahy. Podobne aj Plumley (Sam Elliott), vojenský záchranár, je tvrdý, statočný, nekompromisný. Obaja patria k vojenským špičkám, na konci svojej prvej spoločnej bitky si však uvedomia, že sú v zlej vojne a na zlom mieste.

Ďalšia vojenská mašinéria?

Údolie tieňov sa v mnohých ohľadoch podobá filmu Čierny jastrab zostrelený (2001), pretože nejde o tradičnú americkú prehliadku udatných a neohrozených bojovníkov, ktorí s prehľadom zvládnu všetko. Ani sa nedá povedať, že by to boli filmy o porážke. V oboch prípadoch vojaci bojujú veľmi dobre, dokonca prekvapujú svojich protivníkov ako dobre, ale jednoducho množstevná presila je množstevná presila.

Film sa z veľkej časti skladá z bojových scén. Miestami sú menej prehľadné, ale ako si zvyknete na spôsob i tempo rozprávania režiséra Randalla Wallacea, všetko vám bude jasné. Túto „vojnovú“ rovinu prestupujú ešte dejové linky vracajúce sa k rodinám vojakov, predovšetkým k ich manželkám, ktoré len s obavami každý deň vyzerali z okna, či pred ich domom nezastaví auto s doručovateľom zlých správ. Bola to navyše doba, kedy sa príliš nezisťovalo, či vojaci naozaj padli, či nie sú niekde v zajatí, alebo stratení a zranení. Proste keď o konkrétnom vojakovi nikto nič nevedel, tak padol a táto správa bola doručená jeho rodine.

Údolie tieňov je film o konkrétnych ľudských osudoch, aj keď vietnamskí vojaci splývajú do masy protivníkov a viac priestoru dostáva len jeden z ich veliteľov. A tak prím hrajú predovšetkým hollywoodske hviezdy na čele s Gibsonom a Elliottom. Po ich boku sa objaví aj Greg Kinnear, Chris Klein či Barry Pepper. Kľúčový je však vzťah medzi Mooreom a Plumleym, ktorí majú skúsenosti z vojny v Kórei, ale to, čo ich čaká v Údolí tieňov rozhodne nečakali. Nakoniec tak nejde ani o boj s politickým podtextom, ale o boj o holý život, kedy jediné, čo chcete, je vrátiť sa domov, nech to stojí, čo to stojí. A podobný boj zvádzajú aj ženy na druhom konci sveta, len čelia džungli plnej byrokracie a nepochopenia.

Zaujímavosť

Hoci mená väčšiny vojakov sa počas filmu nedozvieme, tak pre každého skutočného vojaka, ktorý sa v roku 1965 zúčastnil bitky, bol určený herec, ktorý ho pri natáčaní stvárnil. Štáb dbal aj na to, aby herci boli svojim predobrazom podobní.

Údolie tieňov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,4 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Randall Wallace

Scénár Randall Wallace

Obsadenie Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott, Chris Klein, Keri Russell, Barry Pepper

Dĺžka 139 min.

Rok 2002

AMC nedeľa 2. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC